Life

25 ápr

Nos akkor folytassuk a “mangák, amikre nem sajnáltam kiadni a pénzt, ezért megvettem őket” listát ^^ A következő mű mangakája Suenobu Keiko, a manga címe pedig japánul is Life.

A történet főszereplője Ayumu, egy fiatal 15 éves lány, aki nem jó tanuló, nem úgy mint a barátnője Shii-chan, aki mindig a legjobb eredményeket éri el az osztályban. Ayumu elhatározza, hogy ugyanabba a gimibe fog jelentkezni, mint Shii-chan, de ott igen magasak az elvárások. A siker érdekében Shii-chan és Ayumu együtt tanulnak, és Ayumu próbál mindent beleadni a barátjáért. Elsőre talán nem érthető, hogy miért ennyire fotnos neki az azonos iskola, hiszen attól még maradhatnak barátok… de láthatjuk, hogy Ayumu otthon nem igazán kap semmilyen figyelemet, ezért máshol keresi azt.

Ayumu jegyei egyre jelentősen javulnak, ami nem csoda, hiszen a lány megállás nélkül tanul. Shii-chan jegyei viszont egyre romlanak, mert állítólag Ayumu “visszahúzza” őt, és ezért meg is kéri, hogy tanuljanak külön.

A felbételin Ayumu sikeresen átmegy… Shii-chan azonban nem. Shii-chan összetörik. Szemrehányásokat tesz, és Ayumut hibáztatja. A barátságuk végetér.

Ez lelkileg annyira megrázza Ayumu-t, hogy vagdosni kezdi magát. Úgy érzi, hogy ezáltal jobban megértheti, mennyire szenvedett Shii-chan, és így megtanulhatja, hogy ne ártson másoknak. De hamarosan a vagdosás ennél többet jelent neki, biztonságot egy instabil világban.

Elkezdődik az új tanév. Az új iskolában Ayumu nem ismer senkit, és nem is igazán képes összebarátkozni senkivel, főleg azért, mert fél, rájönnek, hogy vagdossa magát. Legszívesebben elkerülne mindenkit, mégis azonban vágyik rá, hogy valaki mellette legyen. Az elsősöknek rendezett pikniken egy Manami nevű lány, hogy úgy mondjuk kicsit ráerőlteti magát Ayumu-ra, de éppen ez a jó, és ezzel végre Ayumu új barátra talál.

Csakhogy ez a kapcsolat sem zökkenőmentes. Manami, hogy őszinte legyek eléggé felszínes, és valamilyen szinten szereti kisajátítani Ayumu-t. Persze csak addig, amíg nincs ott mellette a pasija, Katsumi. Azonban Katsumi és Manami kapcsolata se túl idillikus, még az első kötet végén szakítanak. Manami-t ez annyira megviseli, hogy megpróbálja egy vonat elé vetni magát, és ezt épp Ayumu akadályozza meg.

Az első kötetben Ayumu még az első kötetben találkozik egy másik lánnyal is, Hatori-val, aki teljesen az ellentéte, annak ellenére, hogy neki sincs sok barátja. Hatori remek tanuló, nem törődik azzal, hogy a többiek mit mondanak, és úgy tűnik mérhetetlen szabadság sugárzik belőle.

A második kötetben tovább folytatódik Ayumu depresszív élete… és hát valóban depresszív, mivel egyik rossz a másik után történik vele…

Talán az egyetlen jó, hogy kicsit jobban összebarátkozik Hatori-val, aki a tudtára adja, hogy nem szereti a mű mosolyt, és inkább legyen őszinte…

Manami könyörög Ayumu-nak, hogy beszéljen Katsumi-val az érdekében. Ayumu eleinte vonakodik, de mivel Manami állapota egyre rosszabb lesz emiatt, végül rászánja magát. Katsumi-val együtt sétálnak haza iskola után, hogy beszéljenek, amikor elered az eső. Mivel Katsumi közel lakik, átmennek hozzá, mielőtt még teljesen megáznának. Ekkor Ayumu rátalál egy fotóalbumra Katsumi szobájában, amit nem kellett volna látnia… tényleg nem… Ebből ugyanis kiderül, hogy Katsumi S&M fetisiszta. Katsumi bekattan, és a földre dönti Ayumu-t, akinek épphogy sikerül elmenekülni.

Később Katsumi bocsánatot kér a viselkedséért, és közli, hogy beszélt Manami-val, és a legjobb lenne, ha Ayumu is meglátogatná a lányt, ezért rajzolt neki egy térképet, hogyan juthat el Manamiék házához.

A térkép azonban nem Manamiék házához vezet, hanem Katsumi apjának lakásához, ahol a szegény lányt Katsumi várja szigszalaggal, késsel, és egyéb eszközökkel. És még ha ez nem lenne elég szenvedés számára, pár osztálytársnője, akik gyanúsnak találták, amikor múltkor Ayumu Katsumival ment haza, most követték, és látták, ahogy Katsumi nyitott neki ajtót.

Katsumi felfedezi Ayumu karján és lábán a sebeket. Meggyőzi a lányt, hogy ha nem mondja el senkinek, amit csinálnak, akkor újra összejön Manami-val, ráadásul nem fogja elárulni senkinek, hogy vagdossa magát.

Ayumu iskolája nyári táborba megy, ahol a lányt mindenki egyértelműen kívülállóként kezeli, Hatori pedig maga a közellenség. Ayumu mindent megtesz, hogy bekereüljön a csapatba, csakhogy a többi lány arra kéri, hogy ne beszéljen többet Hatori-val, mert úgy akarják Hatori-t megleckéztetni, hogy mostantól senki sem beszél hozzá.

Őszintén megmondom, hogy csakis a rajzolása miatt vettem meg… legalábbis az első kötetet. A történet maga nagyon groteszk, és teljesen depresszív. Nem mondom azt, hogy meg tudom érteni a szereplőket, mert igazából akármennyire is szar volt az élet (már pedig nagyon nagyon szar is volt már, és biztos lesz is), ilyen mélységekig nem jutottam le. De ennek a mangának az olvasása után egy kicsivel talán jobban megértem azokat, akik vagdossák magukat. Kíváncsi vagyok rá, hogyan folytatódik majd Ayumu élete, bár úgy tudom, hogy a vagdodásból konkrétan “kigyógyul” majd, de hát ugye nem csak ez az egyetlen egy problémája van…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s