Maple Story – Egyszerűen csak nem…

2 nov

Nem tudom, hányan ismerik az Maple Story nevet viselő MMORPG típusú jártékot. Én találkoztam valahol a hirdetésével, reakcióm: wow, ez cuki, nézzük meg! Katt. Felirat: Please use Internet Explorer to view this page. Aha… anyád. Kb ennyi volt ismerettségem az adott játékkal.

Ennek ellenére gondoltam, hogy az animébe, ami a játékból készült, majd belenézek, mert hát mirét ne? Ki is jött japánban, volt is csomó raw, de felirat feltűnően későn érkezett. Ennek természetesn meg van a maga oka: kevés fordító, felirat szereksztó kódoló meg mittoménkik nem szívesen pazarolnak az életükből időt vacakra. De nézzük először is a történetet (amihez tulképpen most képeket is lusta vagyok kiszedni)

Victory Island-en épp a jók és a gonoszok harca folyik, valami hülye nevű főgonosz, aki mellesleg a saját nevét mondogatja egyfolytában, meg akarja támadni a Világ Fát. Ám amikor épp ezt tenné, a fát megtámadják az emberek, és a fa több magra szóródik szét. Az egyik ember hős (fogalmam sincs már, hogy hívták), megparancsolja a feleségének, hogy meneküljön el a gyerekükkel.

Ezután már 10 évvel később járunk Maple Island-en, ahol éppen eg beszélő gombától próbál egy színes kavicsot elvenni egy szintén beszélő fal. Igen, beszélő fal. Na erről azért beteszek egy képet, hogy tudjátok, miről van szó.

Ekkor azonban megjelenik főhősünk Al (aki démonnak van öltözve, de ember), aki azt mondja a gombának meg a falnak, hogy ne vitatkozzanak, hanem inkább csinálják azt, amit ő: edzzenek! Mert az edzés fontos, ezért húz maga után egy nagy követ. Róla is berakok egy képet, mert hát mégis főhős.

Ezután láthatunk egy csomó szörnynek kinéző izét, meg falakat, akik “Harcosoknak” nevezik magukat. Al megkéri a fő harcost, hogy fogadja tanítványává. Mint kiderül, Al ezt már jópárszor kérte, de a fő harcos mindig nemet mondott. Al-nek ki kell állnia egy próbát, hogy bevegyék a csapatba. A próba az, hogy meg kell küzdenie 3 harcossal, akik hozzá képest rohadt nagyok, és ezzel tulképpen muslinca vs. szélvédő szintű lesz a harc.

Szóval Al veszít, de nem adja fel, megy többet edzeni. Fő harcos konstatálja, hogy Al ugyan rohadt gyenge, de legalább kitartó, és ez dícséretes. Jah, meg közben kiderült, hogy a Világ Fa magjai, amik szétszóródtak a világban, csodás erővel rendelkeznek.

Al nem adja fel a dolgot, most az “Archer”-eknél, szal az íjászoknál próbálkozik, de egy csapat játékíjjas nyuszi legyőzi. Most is megkapja a “gyenge vagy, ezért nem veszünk be a csapatba, de hé legalább megpróbáltad” dolgot. Az Archer-ek vezetőjétől mégtöbb mindent megtudunk a magokról, de ezen a ponton már rohadtul nem érdekelt a dolog, szal nem figyeltem annyira.

Al kicsit letörten hazamegy, és hát ekkor végre levetkőzi magáról a démon gúnyát. Ja, azt még nem mondtam, hogy az embereket mindenki utálja, mert ők pusztították el állítólag a Világ Fát. Ekkor kiderül, amit már amúgyis sejthettünk: Al azért akar erős lenni, hogy apja nyomdokaiba lépve nagy harcos legyen. Yay for sablon.

Ezután szegény ksi beszélő gombákat, akit asszem Kino-nak hívnak, elkezdik molesztálni a harcosok, mert hogy állítólag, amiket gyűjtoget, azok Magok. De Al közbelép, és hősiesen elfutnak. Ezután az íjászok is rájuk szállnak, mert nekik is kéne egy kis Mag. Aztán a harcosok kis összetűzésbe keverednek az íjászokkal, és a legszívesebben már egymást gyaknák, de Al megakadályozza ezt azzal, hogy egyszerer mindkét csapattal hajlandó megküzdeni… vagy mégsem? Rohadtul nem érdekel senkit, hogy Al mit csinál, folytatódik a a játék íjas-beszélő falas véres harc.

Aztán Kino véletlenül elejti a kicnses ládikáját, és kiderül, hogy a kövek, azok csak kövek, és nem Magok. Ezután mindenki elhúz haza…

Hmmm… hol is kezdjem a kritikát? A történet úgy ahogy van vacak, és tele van hibákkal. A legeslegsúlyosabb hibának azt érzem, amikor felsorolják a fajokat: harcos, íjász, ember. He?! Hahó! A harcos meg az íjász nem faj, hanem kaszt! Holnap megyek RPG.hu talira, szerintem ha elkiáltanám magam, hogy a harcos az faj, meg is lincselnének. Egyébként először azt hittem, hogy csak rosszul fordították a dolgot, és azt kaszt akar lenni… De akkor meg az emebr miért kaszt? O_o A történetben tulképpen semmi emlékezetes momentum nem volt, a szörnyek és a harc nevetségesen béna (ennél még a Monster Princess is jobb volt), és még a színvilág sem tetszik. A karakterdizájnról meg ne is beszéljek. Mindenki loli, de a nem édi kategóriából, kivéve az íjászok vezetőjét, aki egy farkas, és menő próbál lenni, de nem sikerült neki. Az egyetlen jó karakter Kino volt, a beszélő gomba. Ő édes.

Igazából nem szoktam ennyire sosem negatívan értékelni egy első részt (a Kono Aozora-t is mennyire felértékeltem már), mert megvárok 3-4 epizódot, mire ejtek valamit, de ez csak egyszerűen nem. 2 dolog van, ami esetleg kicsit ösztönözhetne arra, hogy megnézzem a második részt. Az egyik mint már mondtam, a beszélő gomba, a másik pedig a tény, hogy Nina, akinek a hangját Endo Aya (Miyuki a Lucky Star-ból) kölcsönzi, csak a kövi részben lesz. Bár kétlem, hogy ezek nyomós érvek lennének arra, hogy letöltsem majd a második epizódot.

6 hozzászólás to “Maple Story – Egyszerűen csak nem…”

 1. PISTA :-D január 17, 2008 - 12:32 de. #

  Az mondjuk mellékes hogY SEMMI KÖZE az animénak a játékhoz.

 2. izéh szeptember 8, 2008 - 5:04 du. #

  Nah köböh a maplestory tökjoh,és nem egy hülye anime.közük nincs egymáshoz.ennyih.

 3. black87 szeptember 8, 2008 - 8:35 du. #

  Aha, no comment. A kultúra Nyuffi, csak a kultúra. Nyelvújítóink szerintem forognak a sírjukban.

 4. Én október 5, 2008 - 4:04 du. #

  Ez sztem baromság…Az egész játék jó…te vagy…namind1…

 5. Sunyi Nyufi október 5, 2008 - 4:22 du. #

  *sóhaj* Akkor leszögezném (eddig nem akartam, mert gondoltam, hogy egyértelműen kiderül a post-ból), a játékkal nem játszottam, és az első bekezdésben kiderül, hogy miért. A post NEM A JÁTÉKRÓL SZÓL, hanem annak az anime adaptációjáról, ami nekem már az első rész után nem tetszett.

  A játék maga lehet, hogy fantasztikusan jó, nem tudhatom, mint már mondtam, nem próbáltam. Az anime viszont szar volt. Ennyi.

 6. novalisk október 6, 2008 - 3:53 de. #

  Ezek a kultúrszökevények honnan másznak ide be? ^^”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s