Tears to Tiara – SRPG

24 jan

01

Huh, milyen régen volt már játék ismertető? Eléggé rég asszem. Igazából az Utawarerumono-ról akartam írni, mert végig játszottam meg minden, csak valahogy nem úgy alakult… Na mind1. Szóval az egész azzal kezdődött, hogy láttam, kiadták a játékhoz az angol fordítást, és tudom, hogy lesz ebből egy anime, ezért hülye fejjel elkezdetem játszani. Azért mondom, hogy hülye voltam, mert okulhattam volna az Utawarerumono példájából, és ráhöjettem volna, hogy a játék után az anime szar lesz… De evvan elkezdtem játszani, és hamár elkezdtem, akkor végig is viszem 🙂 Szerencsére a játéknak csak egy befejezése van, szóval nem kell többször végig menni ugyanazokon a sztori részeken és csatákon.

De nézzük is miről szól a történet. Az egész elején láthatunk egy fuatal lányt, Riannon-t, aki éppen a falu bélieket küldi el a faluból gombaszedére vagy vadászatra, már nem emléxem pontosan. A lényeg, hogy rajta kívül nem marad ott senki, de Riannon pont ezt akarta elérni. Ő ugyanis egy jövendő mondó, és látta a csillagokban, hogy azon az estén katonák fognak jönni, hogy elhurcolják őt, és a segítségével felélesszék a Nagy Démon Királyt, Arawn-t. Ezt persze Riannon nem hagyhatja, és mikor a katonák valóban megérkeznek, és vezetőjük a gonosz pap, Drwc ( XD oké, ez a név még mindig poén… mármin Dr WC XD) megpróbálja kényszeríteni Riannon-t, akkor a lány egy tőrrel kíván véget vetni saját életének… de ekkor a gonosz Drwc egy pár elfogott falubeli gyereket hozat elő, és megfenyegti Riannon-t, hogy halálra fogja kínozni őket, hogyha a lány nem segít neki, és nem árulja el neki a valódi nevét. A valódi név ebben a világban annyit jelent, hogy ismerője rendelekzik a név tulajának életével és tudatával is. Így lesz Riannon-ból egy egyszerű báb Drwc kezében. Ezt persze bátyja, a falu elsőszámú harcosa, Arthur nem hagyhatja, ezért elrabolt huga nyomába ered. Drwc Riannon segítségével feléleszti Arawn-t, aki ugyan Démonkirály, de nem igazán áll szándékában elpusztítani a világot, és mindenkire szenvedést és halált hozni, a pusztuló világ királyának meg végképp nem teszi eg Drwc-t, hanem azon van, hogy míg hű szolgája Ogam Drwc-vel alkudozik, addig ő felszabadítsa Riannon-t a varázslat alól úgy, hogy a lelkeik kapcsolódnak. Közben persze beállít Arthur is, aki meg akar vívni Drwc-vel, és Arawn-nal is… Szóval van egy kis csata, ezalatt Riannon magához tér teljesen, és mivel nem akarja, hogy a bátyja megölje Arawn-t, ezért kijelenti gyorsan, hogy ő mostantól Arawn felesége, és ezzel Arawn a Gael klán és egyben a falu vezetőjévé is válik, akit Arthur-nak, mint elsőszámú harcosnak tisztelnie kell.

Persze ez az egész csak a kezdet, hiszen csak ezután kezd bele Arawn és Arthur a régi királyság felélesztésébe és egy olyan világ létrehozásába, ahol isteni akarattól függetlenül szabadon élhet mindenki, még akkor is, hogyha ez háborút jelent az egész Szent Birodalommal szemben.

Asszem többet nem írok le, mert erősen spoileres lenne 🙂 Térjünk rá a karakterekre.

arawn

Arawn

Határozottan nem ember, de nem is elf, és nem is sárkány (óriás meg aztán végképp nem), származását homály fedi. Az elfek is csak annyit tudnak róla, hogy a régi nagy háborúban Arawn király Pywll mellett harcolt. Alapvetően szarkasztikus személyiség, mindnekinél okosabbnak hiszi magát… mondjuk általában az is, hiszen ő az egyetlen, aki tudja, hogy ténylegesen mi folyik ebben a világban, de titkait megőrzi magának. Természetesen a nők tapadnak rá, mint légypapírra a légy. Jah, és mellesleg ő a főhősünk.

A csatákban Arawn határozottan használható akarter, támadásai elég erősek, bár eleinte nem egészen jó a védelme, de ezt később meg lehet oldani páncéllal. A skill-jei közül nem nagyon használtam, csak a Sword flash-t, ami tulképpen csak többszöri támadás.

riannon2

Riannon

Életvidám, energetikus, házias fiatal lány, aki folyamatosan Arawn-ra akaszkodik, és egészen sokszor kijelenti, hogy mennyire szereti. Ráadásul általában minden este átmegy Arawn-hoz, és megpróbálkozik azzal, hogy teljesítse házastársi “kötelességét”. Remekül tud főzni, még szörnyeket is 😀 És persze a bátyja manipulálásában is profi.

Csatában alapvetően csak gyógyítóként használtam.

arthur2

Arthur

Gael első számú harcos, aki csakis annak él, hogy minél erősebb legyen, s így betarthassa a fogadalmát, és bosszút álljon az apja haláláért. Alapvetően nem túl okos, és mindent tisztességes küzdelem keretében akar elintézni: ergo mindig szemből támad, ami sokszor nem a legpraktikusabb. Jah, és abszolút siscon, tehát amikor Riannon azt mondja, hogy “I hate you brother”, akkor ő olyan mély depresszióba zuhan, hogy az már meghaladja az emosok depresszióját is 😀

Csatában jól használható karakter, támadásai egészen erősek, ha megfelelő a felszerelése, bár néha kicsit lelessul a mozgása. Skill-ek közül nála is csak Sword flash-t használtam.

ogam

Ogam

Arawn hű szolgája már ősidők óta. Igaz, már idős, de még mindig neves varázsló, remek szervező, és információ gyűjtő. Arawn mellett ő érti a legjobban, hogy mi történik, de neki is megvannak a maga titkai.

Csatában Riannon-hoz hasonlóan csak gyógyításra használtam.

morgan

Morgan

A Gael falu harcosa, vagyis hát pontosan ijásza, Arawn feleség #2. Alapvetően nem nagyon szeret gondolkodni (értsd együgyűbb, mint Arthur), és folyton csak az evésen, vagy az iváson jár az esze. Vagyis hát általában először telezabálja magát, aztán (majdnem) mindenkit az asztal alá iszik.

Csatában ő az íjászunk, szóval egészen fontos szerepe van. A szint lépéseivel a támadásai kifejezetten jók lesznek. Skill-ek közül a Bow Alley-t érdemes használni, aminek lényege, hogy egy bizonyos körön belül rövid idő alatt az összes ellenségbe belelő.

limwris

Limwris & Ermin

Két házi-elf, akik Avalon-ban várták végig Arawn visszatérését. Feladatuk a házimunka elvégzése, ami Limwris-nek kifejezetten jól megy, Ermin-nek már kevésbé, de mondjuk ő elf szemmel nézve még gyerek.

Csatában nem használhatók.

epona2

Epona

Avalon egyik boltosa, aki mindig megpróbálja Arawn-t rávenni, hogy vegyen valami egészen spécit tőle. Nem szereti az embereket, mert szerinte nem adják meg a kellő tiszteletet az elfeknek. Ráadásul ő még az elfek között is kicsi, szóval sokszor gyereknek nézik.

Csatában nem használható. Azt viszont meg kell említenem, hogy a boltjában kapható “Red Thread”-et csak akkor érdemes megvenni, ha extra szex jelenetet akarsz vele. Igazából szex amúgyis van vele, szal totál felesleges pénzkidobás >_>

 llyr

Llyr

Egy vizi elf, aki azért jött, hogy Arawn-t szolgálja. Arawn feleség #3… vagyis hát csak akkor #3, ha nem számoljuk Limwris-t és Ermin-t. Alapveteőn visszafogott személyiség, és depresszióra hajlamos, ugyanis magabiztossága a nullával egyenlő, ezért minden elront, és mivel mindent elront, mindig depressziós. Amúgy aranyos karakter azért…

Csatában őszintén megmondom nem nagyon használtam, mert a nagyobb fegyverek használata során egyszerűen lelassul nem csak a mozgása, de a támadási ideje is. A gyengébb fegyvereknek meg a sebzése vacak.

rathty

Rathty

Egy fiatal bányász elf, akit Arawn-ék az erdőben találnak. Ugyan mindenki elsőre azt hiszi, hogy fiú, de Arawn-on kívül mindenki tudja, hogy valójában lány. De mivel Arawn ezt nem tudja, ezért rábízza a fegyverkovács műhelyt, ahol ugyan lehet fegyverkeet és páncél kapni, de azért inkább egy vasedényre hasonlít 😀

Csatában ugyan kicsit lassú a mozgása, de megéri használni, mert kalapácsával egészen nagyot üt. Arra viszont figyelni kell, hogy a HP-je gyorsan fogy. Skill-je a Hammerbonk egészen hasznos, mert több ellenfelet is támadhatunk egyszerre.

octavia octavia2

Octavia

A Szent Birodalom katonája volt, de bizonyos események folytán végül Arawn-ék csapatában kötött ki. Ő inkább a stratéga típus, magatartása visszafogott, nem csoda, hiszen egy nemesi család sarja, bár a nemesi házuk már megbukott. Arawn feleség #sok (Ahogy Arawn-nal találkoztak az az egyik kedven részem az egészben XD)

Csatában jól használható, támadásai elég erősek, de őt is kicsit turbózni kell védelem terén. Skill-je a Spear flash nem rossz, de csak akkor használandó, ha csak ellenségekkel van körülvéve, mert a saját csapatod tagjainak ugyanúgy árt.

taliesin

Taliesin

Egy egészen idióta bárd, aki eleinte Arawn és Arthur ellen van, majd végül még is velük lesz. Szereti a nőket, főleg a házasokat, és az elfeket, közülük is a legjobban Epona-t, akit folyton ölelget. Perrsze azért neki is megvan a komoly oldala, és a fontos szerepe a történetben.

Csatában remekül használható egy kis szinfejlesztés után, ugyanis ő is ijász. Nála is a Bow alley skill-t érdemes használni.

Ők lennének a főszereplőink. Az ellenségről nem nagyon írok, mert ugyan lenne mit, de essen inkább szó a harcrendszerről.

battle battle2

Az Utawarerumono-val ellentétben itt nincs körökre bontva a csata, hanem valós idejű, és maximum 8 karakterrel harcolhatunk. A valós idejű csata elsőre picit nehéznek tűnt, de az ember hamar rájön, hogy a legegyszerűbb, ha a karakterket beállítja valamelyik automatikus harc módra. Az íjászoknál az “Aim well” ajánlott, mert ekkor mindig a legkevesebb HP-vel rendelkező ellenséget lövik le először. Közeli harcos karaktereknél pedig az “Attack!”-ot használtam többnyire, amivel ők mindig a hozzájuk legközelebb eső ellenséget kezdik támadni. Riannon-t és Ogam-ot pedig általában "Proiritize healing”-re tettem, és ennyi. Ilyen beállításokkal nagyjából minden csatán végig lehet menni.

Persze azt meg kell jegyezni, hogy csak normál módban vittem végig a játékot, nem pedig lehetetlen módban, de így nagyjából minden csatát sikerült elsőre megcsinálni 🙂

impossible

A hős karakterek mellett még lehet szerződtetni és taníttatni zsoldosokat. Ennek túl sok értelmét nem látom, főleg mivel a vége felé 9 hős karakterünk van, és max 8 karakter használható a csatában, és a hős karakterek alapból jobbak, mint az átlagosak. Ennek ellenére egy-két íjászt érdemes tartani, főleg amikor még Taliesin nincs velünk, mert csak egy íjásszal nehezebbek lesznek a csaták.

A játékról úgy összességében…

A grafika nagyon jó, bár a CG-kben Arawn nem tetszik. A zene tetszetős, bár ha jól vettem észre, akkor a csaátkhoz mindig ugyan az. A szereplők szinkron hangjait nem sorolom fel, mert a cerdits-ben mindenki az alias-ával volt benne, mert hát ugye eroge. Bár ez kicsit hülyeség, mert Goto Yuko, mint Riannon pl teljesen jól felismerhető, de mind1 ^^’ A lényeg, hogy a hangok mind jók.

A történet maga is kifejezetten jó és érdekes. Az egészet az teszi egyedivé, hogy más játékokkal szemben, itt nem minden hangsúly a főhősön és a főhősnőn van, ugyanis a legnagyobb karakter fejlődésen a játék során Arthur megy keresztül. Szóval a többi szereplőnek is megvan a maga fontos szerepe, ami egészen komplexé teszi a történetet. A drámai szál és a háttérsztori, no meg persze az egész világ, szépen kidolgozott, volt is pár rész, ahol könnyezni kezdtem. Emellett rengeteget lehet nevetni is rajta, mivel minden szereplő a maga módján idióta. Bár be kell vallanom, hogy azért az Utawarerumono története még mindig kicsit közelebb áll a szívemhez.

A szexjelenetek felejtősek számomra még mindig, bár érzésem szerint ebben most több volt, mint más játékokban.

Szóval egy egészen jó játék, bár a csaták annyira nem nehezek, de a történet érdekes és szép, szóval a Leaf-rajongóknak mindenképp kötelező, az SRPG-t kedvelőknek meg erősen ajánlott 🙂

Reklámok

9 hozzászólás to “Tears to Tiara – SRPG”

 1. black87 január 24, 2009 - 8:54 du. #

  szörnyen régen játszottam utóljára erogame/VN-nel, ideje lenne *nodnod*

 2. Motoko január 24, 2009 - 10:19 du. #

  Én a JRPG-ket szeretem, kedvencem a Chrono Cross (PS1)

 3. Sunyi Nyufi január 25, 2009 - 2:09 de. #

  Mivel nekem nincs semmiféle konzolom (bár erősen vonz, hogy a Fable 2 miatt beszerezzek egy Xbox-ot), ezért maradok a PC-s játékoknál, abból is van bőven elég 🙂 Még a Touhou 7.5-öt sem vittem végig az összes karakterrel… Arról meg ne is beszéljünk, a többi Touhou játékot el se kezdtem ^^’

 4. shearer január 26, 2009 - 7:36 de. #

  Had kérdezzem már meg, hogy az efféle PC-s játékoknak milyen rendszerkövetelményeik vannak?

 5. Sunyi Nyufi január 26, 2009 - 8:16 de. #

  Supported OS: Win98/Me/2000/XP
  CPU: PentiumIII 500 MHz
  Required Memory: 256MB
  Resolution / Color Quality: 800×600 Full Color
  Sound Source: PCM
  DirectX: 8.1 or higher

  Ez konkrétan a Tears to Tiara rendszerkövetelménye, de általában ezeknek a játékoknak nem szokott nagyobb igényük lenni, mert nincs igazán benne túl sok special effect meg ilyesmik 🙂

 6. shearer január 26, 2009 - 6:30 du. #

  Aha, hát ez tényleg nem vészes. Köszi!

 7. Rev február 1, 2009 - 11:47 de. #

  Na ezt is felírom az Egyszer-valamikor-a-jövőben-végig-szeretném-tolni listámra… 😀

 8. EvilZed május 28, 2009 - 4:37 du. #

  No én bizony voltam olyan elvetemült, hogy impossible nehézségen letoljam a TTT-t. Nem mondom izzasztó volt, főleg az elsö fele a játéknak, de ha az ember rászánja az időt és kiüt úgy egy millió pénzt, a legjobb fegyverekre/cuccokra a vége nagyon egyszerű. Az Utawarerumono hard mode 3 nah az a lehetetlen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tavaszi szezon- vélemények az első részek után « Elhaym Blogja - április 24, 2009

  […] ismertető […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s