Saya no Uta – horror visual novel

25 jan

01

Elsőként vázoljuk fel, hogy én kb milyen állapotban voltam az egész játék alatt:

“Húha, érdekes… hmmm… uuuuuuuh… neeee, ne menj be oda! … ne, ne edd meg T_T… ne lőjj!… miért?! w(°A°w)”

De komolyan, pont ilyen voltam. Csak még hozzá kell adni rengeteg “wtf” és undortól fancsalodó arckifejezést. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy az egész történet magában érdekes volt, és remek kis Nitro+ játék ez.

A történet alapja: Sakisaka Fuminori 3 hónappal ezelőtt szörnyű balesetet szenvedett, melyben meghaltak a szülei, és ő is csak csodával határos módon élte túl a dolgot. Azonba az agyában végbement valamilyen változás, és úgymond kifordítva látja a világot: ami szép, az számára groteszknek és undorítónak tűnik. Ez igaz mindenre: házakra, emberekre, növényekre, sőt még az illatokra, hangokra és ízekre is. Ennek köszönhetően Fuminori csak nagy nehézségek árán képes “normális” emberi kapcsolatot fenntartani a barátaival, és igazából ezt is csak kötelességből teszi. Az egyetlen, aki miatt képes elviselni ezt az életet nem más, mint Saya, egy fiatal lány, az egyetlen akit Fuminori emberként lát, és érzékel. Saya-val még a kórházban találkozott, ő az egyetlen, aki tud Fuminori állapotáról, és most együtt élnek a Sakisaka család házában. Persze ez a békés együtt élés nem tart sokáig…

Azt hiszem, kb eddig lehet elmesélni úgy a történetet, hogy ne legyen teljesen lespoilerezve.

Jöjjenek a szereplők.

fuminori

Sakisaka Fuminori

20-as éveiben járó fiatal orvostanhallgató. A baleset után lelkileg teljesen elzárta magát a világ elől (nem csoda), csakis Saya-nak nyílik meg. Saya lassan annyira fontossá válik számára, hogy bármit képes lenne feladni érte.

saya

Saya

Ahogy Fuminori számára ő az egyetlen, úgy számára is Fuminori az egyetlen. A kérsére Fuminori folyamatosan keresi Saya apaját Ougai professzort. Saya pontos múltját és származását homály fedi.

kouji

Tonoh Kouji

Fuminori legjobb barátja, aki ugyan próbál segíteni barátjának, de nem tud áthatolni a falon, amit Fuminori emelt maga köré. Mellesleg ő is 20-as éveiben járó orvostanhallgató.

oumi

Takahata Oumi

Kouji barátnője, és Fuminori barátja is. Mint ahogy Kouji, ő sem tud mit kezdeni a teljesen megváltozott Fuminori-val.

yoh

Tsukuba Yoh

Oumi legjobb barátnője, a baráti kör tagja, és szerelmes Fuminori-ba. Még a baleset előtt be is vallotta érzéseit Fuminori-nak, aki akkor időt kért, hogy gondolkodjon, de választ nem tudott adni a baleset miatt.

ryouko

Tanbo Ryouko

Fuminori orvosa, egy fiatal nő, aki szintén segíteni szeretni Fuminori-nak, de a srác persze nem árulja el neki a problémáját. Ellenben inkább folyton Ougai professzorról kérdezi, aki a kollégája volt. Ryouko mindig kitér a válaszadás elől, de láthatóan titkol valamit.

A játékban tulajdonképpen csak 2 olyan pont van, amikor választás előtt állunk, ennek köszönhetően csak 3 féle befejezést lehetséges elérni. Mondjuk a játék maga nem is hosszú, szóval felesleges lett volna több választást beletenni. A történetet nem csak Fuminori szemszögéből látjuk, hanem tulajdonképpen Saya-én kívül mindenkiéből.

Maga a történet egészen szépen kidolgzott, a grafika nagyon megnyerő, még a véres, groteszk részeknél is. Oh, az elfeljtettem mondani, hogy a játék elején lehetőségünk van arra, hogy milyen módban akarjuk végigvinni a történetet, szóval akik nem bírják a véres képeket, azok is végig játszhatják.

A zene egészen remek, és nagyon fokozza a hangulatot. A szinkronok egyenesen remekek. Ugyan a pornográf részek miatt itt is álnéven szerepelnek a stáblistán, de azért Midorikawa Hikaru (Xingke a CG-ből, Yoshino Yusuke a Clannad-ból) egészen felismerhető, mint Fuminori, ugyanígy Saifa Mitsuki (Tsukasa a .hack//SIGN-ból, Koshaka a Genshiken-ből), mint Ryouko. Szerintem ha nagyon akarnám, akkor a többi hangra is rá tudnék jönni. Abban legalábbi biztos vagyok, hogy Kouji hangját már hallottam máshol is.

Összefoglalva mindent a játék remek, és minden horror, illetve gore kedvelőnek csak ajánlani tudom 🙂

Na és akkor most jöjjön egy kis spoileres dolog 😀 Aki szeretné végigvinni a játékot, az szerintem ne olvassa tovább. Persze ha valakit nem zavarnak a spoilerek, akkor nyugodtan olvasson tovább.

Szóval amikor először végig vittem a játékot, akkor olyan voltam a végén, hogy WTF? Főként azért, mert nem tudtam eldönteni, hogy ez most jó vég-e vagy sem. Mert a vége az lett elsőre nálam, hogy Saya “megszüli” Fuminori gyerekeit, és a világot olyanná alakítja, amit Fuminori nem lát undorítónak, ergo minden valójában undorító lesz, az emebrek pedig Saya szerű szörnyekké változnak. De Saya meghal. Szóval Fuminori igazából biztos szomorú. Plussz Kouji, Oumi és Yoh is már mind hallottak… Szal bad end vagy good end? o_O

A második vég is eléggé fura volt számomra, mert akkor tulképpen az egészet csak Kouji éli túl, szóval emberiség megmenekül meg minden, de Kouji maga rémálmokat lát és hallucinál. Szóval annyira valahogy mégse jó…

A harmadik vég, amikor Saya visszaváltoztatja Fuminori-t, de egyben el is hagyja, mert nem akarja, hogy valódi alakjában lássa. Fuminori-t persze a rendőrség lecsukja gyilkosságért, de végül a diliházban köt ki. Mondjuk amikor Saya “meglátogatja” (azért az idézőjel, mert hát nem látják egymást), az határozottan romantikus és szomorú. Mert tudod, akármennyire is gyilkos emberevő szörnyeteg a lány, azért szomorú, hogy nem voltak képesek mindent feladni a szerelmükért.

Igazából örülök, hogy először a “Saya megszül” véget csináltam meg, mert tulképpen az a leginformatívabb Saya-ról és az egész cselekményről.

A legutálatosabb rész az egészben az, amikor Yoh-t átváltoztatják és megerőszakolják T_T Mert én azt megértem, hogy Fuminori nem szerette, de hát akkor is. Szóval érted… így nem bánunk valakivel, aki egykor a barátunk volt.

Kedvenc részem, amikor Ryouko először előkapja a shotgun-ját 😀 Majd a második kedvenc az, amikor totál bekattan, és lelövi Saya-t. Mondjuk Ryouko amúgyis a kedvecem az egészben, mert imádom a hangját, és mert egyszerűen gyönyörű, ráadásul meganekko ^^ és hát glasses + labcoat = win 😀

Igazából azért a játék így utólag elgondolkotató. Főleg az fordul meg az ember fejében, hogy vajon hasonló esetben Fuminori-hoz hasonlóan végzi-e. Én személyszerint úgy gondolom, hogy valószínű. De ha nincs egy Saya-hoz hasonló személy, akkor biztos az öngyilkosság szvsz. Ez a dolog kicsit arra emlékeztet, ahogy a Kara no Kyoukai-ban ébredés után Shiki megpróbálja tönkretenni a szemeit, hogy ne lássa a halál-vonalakat.

Egy másik elgondolkodtató dolog a “Kouji marad csak életben” vég után merült fel bennem… Vajon mennyire bírja az ember elviselni az igazságot? Egyetértek abban, hogy nem nagyon. Hiszen a legtöbb ember tudatlanságban éli az életét, és így van jól, így tudnak boldogok lenni. Mondjuk ez kicsit úgy hangzott, mintha én magam nem tartoznék közéjük, pedig azért még is 🙂 Mondjuk azért arra már rég rájöttem, hogy minél többet megtudunk erről a világról, vagyis inkább az emebri társadalomról, annál szörnyebbnek tűnik, szóval jobb a tudatlanság.

A játékra végső értékelése részemről 10-ből 9. Azért “csak” 9, mert a 10/10 vagyi az örök etalon nálam az Ever17, és annál nem volt jobb a sztorija. De ennek ellenére a koncepció, hogy Fuminori kifordítva látja a világot, és lassan tulajdonképpen maga is kifordul önmagából, egészen érdekes volt. Bár azért néhol felmerült bennem pár kérdés… Pl, hogy ha a szaga, íze és tapintása mindennek pozitívról negatívra változik, akkor a meleg fürdőt miért érzi még mindig kellemesnek? Mondjuk lehet, hogy ez betudható alap emberi ösztönnek, de akkor is, azért fura.

Jah, és utálom a kutakat… mindet…………

saya no uta

Reklámok

8 hozzászólás to “Saya no Uta – horror visual novel”

 1. black87 január 25, 2009 - 6:19 de. #

  noooooooooooooooooooooooooooooooo!

  áh mindegy, úgyis elfelejtettem volna játszani vele és írni róla. legalább most már van ami ösztönözzön. 😀

 2. anarchimedes január 25, 2009 - 9:54 de. #

  Olyan kevés angolra fordított horrorral találkozni… ki kell próbálnom. Már meg is van a következő játékom. 🙂

 3. SlyZero január 25, 2009 - 8:56 du. #

  „hogy ha a szaga, íze és tapintása mindennek pozitívról negatívra változik, akkor a meleg fürdőt miért érzi még mindig kellemesnek”
  Lehet, hogy imádta a jeges fürdőket?
  Mindenesetre elbírnám viselni, ha valamelyik értelmesebb stúdió átültetné animébe.

 4. Sunyi Nyufi január 25, 2009 - 10:22 du. #

  Na igen, egy anime verzióra én is kíváncsi lennék… és szerintem a Mnemosyne alapján megítélve a Xebec stúdiónak elég jól menne az átültetés.

 5. Shion február 13, 2009 - 8:47 du. #

  Nem olvastam végig de eszmélet jól hangzik. hol lehet letölteni?:D

 6. A mordályos nyul március 5, 2009 - 11:53 de. #

  Ez a “Majdnem meghaltam, ezért most másképp látok” dolog vajon mikor ütötte fel először a fejét?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Saya no Uta « Read or Die - március 22, 2009

  […] Írt erről a horror visual novel-ről Nyufi is.. az őféle ismertető jellegű írást olvassátok el, ott is van némi spoiler, de én most ki fogom írni magamból a történetet, meg minden egyebet, ami még eszembe jutá’. […]

 2. Mégis lesz Higurashi fanfordítás « A mordályos nyul blogja - augusztus 2, 2009

  […] most láttam, hogy a JAST USA kiadja a Saya no Uta-t, a fanfordítás már el is tűnt a Tsukuru oldaláról. (Ahogy a Chaos;Head is ) Csuda, lankadt […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s