Planetarian ~The Reverie of a Little Planet~ – kinetic novel

6 Már

67e0e8ac037217a11bb411a7ef502935

Ha csak annyit mondok, hogy Key, az már a legtöbb embernek egyet jelent a minőséggel, és ez a Planetarian-nál sincs másként. Igaz, ezt nem nagyon nevezhetjük játéknak, mivel választási lehetőség nincs benne, de őszintén meg mondom nem is hiányzik belőle. Sőt azt kell mondanom, hogy pont mint a Narcissu-ban az elkerühletetlen vég teszi még drámaibbá a történetet.

De kezdjük az egészet az elején.

Történetünk egy alternatív jövőben játszódik, ahol az emberi civilizáció nagy része elpusztult, és csak kisebb menedékhelyeken tudnak megélni, de itt is nehezen, mivel fogytánvannak a víznek és az élelemnek. Ráadásul a bolgyót folyamatos mérgező esőzés súlytja. De természetesen azért az emberek egy része még ezekben a nehéz helyzetekben is boldogul. Egy részük például, a háborúban elpusztított városokat és állomásokat kutatják át használható dolgok után. Ők Junker-eknek hívják magukat.

Főhősünk is egy ilyen Junker, aki éppen egy teljesen elpusztított várost kutat át, vagyis pontosabban azon belül az egyik bevásárlóközpontot, hátha talán egy bontatlan üveg alkoholt, vagy némi cigarettát. Nincs azonban szerencséje, és ezek helyett csak egy robotot talál. A robot neve Hoshino Yumemiya és a bevásárlóközpontban található planetáriumban dolgozik. Hősünk ugyan nem igazán akar sokat maradni az épültben, mert nincs semmi hasznos számára, de a robot arra kéri, hogy nézze meg a planetárium műsorát. Ezzel csak az a probléma, hogy a vetítő nem működik, és meg kell szerelni, amire persze megint hősünk lesz megkérve.

Innentől SPOILERES leírás jön.

Őszintén, jól megkomponált remekmű ez. A két szereplő találkozása és együttműködése szinte lehetetlennek tűnik eleinte, mégis a végén egészen jól működik. Hogy miért? Mert irónikus módon a Junker pont egy robottól tanulja meg azt, hogy mit jelent embernek lenni. Elmondhatjuk, hogy robot léte ellenére Yumemiya több érzéssel rendelkezik, mint a Junker, aki egy szürke, pusztuló félben lévő világban nőtt fel. Persze nem csoda. Hiszen egy olyan helyen, ahol meg kell küzdeni az életbenmaradásért, és a gyenge nem várhat segítséget, mert az erős is csak küszködve él túl, elvesznek az olyan felesleges dolgok, mint érzelmek és emberség.

Egy egészen érdekes pontja a játéknak számomra az volt, amikor a Junker azt gondolta, hogy ez bevásárlóközpont nem is olyan rossz hely, talán pont megfelelő arra, hogy meghaljon itt. Igazából teljesen el sem tudom képzelni, mennyire magányos és értelmetlen élete volt. Mert hát ugye ha igazán akarta volna, akkor otthagyhatta volna azt a rom várost, és túlélte volna az egészet. De nem akarta, mert nem volt értelme. Vagyis legyünk pontosak, Yumemiya nélkül nem volt értelme. Mert ő volt az egyetlen fény, az egyetlen pozitív dolog az életében, még akkor is, ha folyton az agyára ment.

Összefoglalva az egészet, a játék gyönyörű, a zene gyönyörű. Határozottan könnyfacsaró 10/10.

Reklámok

6 hozzászólás to “Planetarian ~The Reverie of a Little Planet~ – kinetic novel”

 1. 3rr0R március 8, 2009 - 12:35 de. #

  Nem hangzik rosszul, remélem előbb utóbb lesz belőle anime is ^^ (vagy esetleg a Little Busters-ből)

 2. Sunyi Nyufi március 8, 2009 - 12:54 de. #

  Végülis lehet, mert ugye a játékok így jönnek sorban:
  Kanon (1999) -> Air (2000) -> Clannad (2004) -> Planetarian (2004) -> Little Busters (2007)

  Az animék meg:
  Kanon (2002) -> Air (2005) -> Kanon 2006 -> Clannad (2007)

  Szóval ez alapján várható, hogy pár év múlva kijön a Little Busters is. Planetarian-nak szerintem a legjobb megoldás egy OVA lenne, mivel túl sok cselekmény nincs ^^’

 3. glassprisoner március 9, 2009 - 11:40 du. #

  Szerintem nem sok értelme lenne bármilyen animációs adaptálásnak. A történethez maximális mértékben megfelel a főleg szöveg + minimális képi megjelenítés + nincs választási lehetőség. Akárcsak a Narcissu vagy a True Remembrance esetében. Nincs is annyi szereplő, történeti szál, mozgalmasság stb.. Így teljesen a szöveg kerül előtérbe.

 4. Sunyi Nyufi március 10, 2009 - 12:01 de. #

  Hát nem tudom, én élnék-halnék egy Narcissu animért, az az igazság 🙂

  De mint ahogy írtam is, a Planetarian-ból max egy OVA-t tudok elképzelni. Az OVA-k pedig elsősorban arra valók, hogy még több pénzt bezsebeljenek a fanoktól, szóval nem hiszem, hogy ilyen lehetőséget kihagynának.

  Persze ennek ellenére tudnék élni Planetarian anime nélkül 🙂

 5. Jakker november 22, 2010 - 11:55 de. #

  Nagyon jól hangzik, imádom a posztapokaliptikus témát!

  Downloaddo starto!

  • Jakker november 22, 2010 - 9:13 du. #

   Vége is van Hüppögtem rajta bőven 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s