Clannad – visual novel

21 Már

main

Nos végére értem eddgi leghosszab Visual Novel-emnek asszem ^^ Megjegyzés – a főmenü elsőre nem ilyen, ugyanis a játék olyan mint a Karácsony: először nincs semmi a fa alatt, majd kapsz kisebb ajándékokat (fénygömbök), és végüls megkapod a nagy ajándékot (a lánykát) ^^

Azt hiszem az alaptörténetet nagyjából mindenki ismeri, de azért mégis csak röviden vezessük fel a dolgokat.

Főhősünk Okazaki Tomoya (mellesleg a nevet meglehet változtatni, bár voiced verzióban nem látom sok értelmét), átlagosnak nem mondható diák, aki folyton lóg az óráról. Alapvetően nem sok minden érdekli az életben, és eléggé cinikusan áll hozzá mindenhez. Már csak egy éve van hátra a gimnáziumban, de akármennyire is utálja az iskolát, nem várja a végét, hiszen akkor majd őt is bekapja a nagy életnek nevezett fogaskerék. Egyik reggelen az iskola felé vezető úton, egy domb alján Tomoya találkozik egy lánnyal, aki azt kérdezi tőle, hogy szereti-e ezt az iskolát. A választ meg sem várva a lány tovább beszél arról, hogy minden megváltozik, semmi sem marad a régi… képesek lehetünk valamit így szeretni? Tomoya válasz az, hogy csak meg kell találni az új dolgokat, amiket szerethetnek… Ezután Tomoya akarata ellenére közelebb kerül sok emberhez.

De persze ez csak a történet egyik aspektusa. A másik rész egy képzeletbeli apokaliptikus világban játszódik, ahol egy lány él egyedül. Ez a lány különleges képességgel rendelkezik: szemétből, hulladékból képes dolgokat összeállítani. Igaz, elsőre úgy tűnik, hogy egyedül van a világban, de ez nem igaz, ugyanis egy külső szemlélő felfigyelt rá. Ez a szemlélő először nem tud mást csinálni, csak figyelni a lányt, de később a lány szemétből készít neki testet, hogy együtt lehessenek.

A játék lényege amúgy a fénygömbök összegyűjtése. A történet két részre osztható, az iskolai napkra és az After Story-ra. Az iskolai napok általában kb egy hónapot ölelnek fel, plussz még valamennyi idő az epilógus. Az After Story-ban meg hát ugye egész sok évet feldolgoznak.

Azt hiszem mást már nagyon nem lehet elmondani az alaptörténetről, ezért következzenek halálra spoilerezve a játék route-jai. Szóval aki nem látta az animét, ill. látta, de a játékot nem akarja lespoilerezni, az ezt most ne olvassa ^^

A játék végigvitelének ez az ajánlott sorrendje:

Misae > Tomoyo > Yukine > Ryou > Kyou > Kappei > Sunohara > Kotomi > Fuuko > Koumura > Nagisa > After Story

Bár ebből a legfontosabb tulképpen az, hogy a Fuuko > Koumura > Nagisa route-okat hagyjuk a végére, mert ezek összefüggnek.

De nézzük sorban először az iskolai napok route-jait, és hogy melyikről mit gondoltam:

misae

Misae route

Azt hiszem a legrövidebb route az egész játékban. Ez annak köszönhető, hogy ugyan Tomoya érdeklődik Misae iránt, Misae ezt nem viszonozza olyan módon ugyebár. Tulképpen ebből fakad magának a route-nak a rövidsége is. Mert ahhoz, hogy Tomoya Misae-ra koncentráljon, mindenki mást majdnem teljesen ignorálni kell, és folyamatosan a koleszban kell lógnia. Igazából az egyetlen, akivel valamilyen szinten kapcsolatot létesít, az Nagisa, de igazából őt is csak arra használja fel, hogy meg tudja, ki az a férfi, akire Misae úgy vár.

Misae múltja megegyezik azzal, ami az animében volt, szép és megható. Shima-kun és katsuki szerelmének története még mindig megható, és romantikus, és végig könnyezős. A különbség csak annyi, hogy Shima-kun és Misae az iskola Alapítási Ünnepségének napján rendezett fesztiválra beszéltek meg egy randevút, nem pedig csak egy nyári fesztiválra. Ez azért fontos, mert Misae route-jának a végén nem kapunk fénygömböt. Azt csak akkor tudjuk megszerezni, ha Tomoyo route-ján a suli fesztivál napján segítünk Misae-sannak megkeresni a macskáját.

Szóval mint mondtam, mindet összevetve egy szép szerelmi történet.

tomoyo

Tomoyo route

A route alapvetően vicces, mert ugye Tomoya és Tomoyo remekül kijönnek egymással, mégis épp eléggé különböznek abban, hogy Tomoyo folyton drága főhősünk gondját kelljen, hogy viselje, és hogy a kapcsolatuk csak rövid életű legyen. De igazából meg is állapodtak, hogy csak addig járnak egymással, amíg Tomoyo-t meg nem választják diákelnöknek, és utána szakítanak. Persze ez nem történt meg… De hát innen már tulképpen ismerjük a történetet, ha láttuk a Clannad OVA-t, szóval erről annyira nem is írnék.

Tomoyo határozottan vicces karakter épp azért, mert ugyan viselkedése mindig komoly és őszinte, azért annyira túlzottan mégse veszi komolyan magát. Ráadásul el van azzal foglalva, hogy mennyire tűnik nőiesnek (ami valljuk be, azért egy medve jelmezben nem túl reális, na mind1 :D). Másik vicces pontja ennek a route-nak, hogy ugye Tomoyo folyton ébreszti Tomoya-t és Sunohara-t, ergo Tomoyo tulképpen szinte már ki-be járkál Tomoya-éknál, és egészen olyanok, mint a friss házasok. Ezalatt azt is értem, hogy Tomoya folyton perverz dolgokra gondol 😛 Ezt más route-on nem nagyon csinálja ^^

Történetileg vicces és megható, szóval szinte tökéletes… csak hát itt is az a probléma, hogy ha Tomoya folyton csak Tomoyo-val foglalkozik, akkor nem barátkozik össze a többiekkel, és nem jön létre a baráti társaság… ez pedig ugye sajnálatos.

yukine

Yukine route

Nos ez is egy rövid route, márha nem csinálja meg az ember a különböző “varázslatokat”, amiket Yukine javasol. Igazából az animétől eltérően kevésbbé drámai cselekmény szempontjából a route. Természetesen itt is vannak bajkeverők, aki az ablakon másznak be Yukine-hez, meg kissrác, aki vissza akarja szerezni a nővérét, de itt mindeni tudja, hogy Yukine bátyja már halott. Nme csoda, hiszen már több mint egy éve történt.

Szóval maga a route nem annyira izgalmas, de azért érzésekkel teli, Tomoya ugyanis úgy érzi, hogy a mindig másokkal törődő Yukine csak nála (pontosabban fejét Tomoya ölébe hajtva) tudja kipihenni magát. Márpedig ez neki mindennél fonosabb, és ha bárkinek is hasznára lehet, akkor máris van miért küzdeni az életben.

A második leggynegébb route-nak tartanám érzelmileg ezt, viszont fontos végig csinálni, mert Yukine magyarázza el, hogy mi lehet az a fénygömb, amit Tomoya látott, és azt is felvázolja, hogy régebben megeshet, hogy mindenki más is látta ezeket a fényeket.

ryou

Ryou route

Az animében különösebben nem kapott nagyon szerepet Ryou, pedig azért érdekes karakter ő is. Alapvetően a cselekmény egészen egyszerű Ryou route-jában: Kyou igyekszik, hogy összehozza Tomoya-t és Ryou-t, majd eljutnak addig végül, hogy Ryou szerelmet vall Tomoya-nak, aki ugyan nem szereti ugyanabban a mértékben a lányt, mégis elkezdenek járni. Innentől kezdve minden azon múlik, hogy mennyire értékeli a játékos Ryou-t, és mennyire figyel rá.

Alapvetően azt lehetne mondani, hogy ez a route egy bad end, mivel tulképpen semmilyen a Clannad-ban felvetülő problémára nem találunk megoldást, ráadásul fénygömböt sem kapunk (de azt majd később elmondom, miért). Igazából Ryou karaktere nem is ebben a route-ban fejlődik, hanem Kyou és Kappei route-jánál.

kyou

Kyou route

Tulképpen 80%-ban ugyan az, mint Ryou route-ja. Itt is Tomoya elkezd járni Ryou-val, de szép lassan Kyou felé kezd húzni. Ráadásul Kyou számára is egyre fájdalmasabb lesz nézni, ahogy Ryou azon dolgozik, hogy igazi barátnője legyen Tomoya-nak. Kyou remekül elfojtja az érzéseit addig a pontig, amikor majdnem csókolóznak Tomoya-val. Ez persze Tomoya-t is teljesen felkavarja, és az érzései összezavarodnak. Ráadásul a suliból látta valaki őket, és elkezdenek pletykák szálingózni. Ezeket persze Ryou nem hiszi el, de hát akkor is nehezen elviselhetük, és meginkább arra késztetik Tomoya-t, hogy jöjjön rá, mit akar. De miután az érzelmei kitisztulnak akkor is nehéz meghozni a végső döntést, mert hiába szereti Kyou-t, ha szakít miatt Ryou-val, akkor nem lesznek boldogok, de a kapcsoaltát Ryou-val így meg nem folytathatja. Szóval van örlődés rendesen. De persze a végén azért meg kell hozni a fájdalmas döntést, amit Ryou elvisel, és Tomoya boldog lehet Kyou-val. Kyou light GET.

A route fénypontja talán az volt, amikor Kyou az esőben állva bevallotta, hogy szereti Tomoya-t. Kyou a kedvenc karakterem az egész történetben, és jó volt tőle azt hallani, amit az animében nem mondattak ki vele. Plussz még inkább előtérbe került Kyou gondoskodó, másokkal törődő énje, ami megmutatja nekünk, hogy bizony tökéletes óvónő lesz, és Tomoya az egyetlen, akit folyamatosan szadiz ^^

Mint mondtam, itt Ryou-nak is van jellemfejlődése, méghozzá az, hogy bevallja, Tomoya iránti érzései valamennyire igazából testvéri rivalizálásnak is tudhatók be. Mert ugye ő mindig háttérbe szorul kicsit, s bár erről nem Kyou tehet, azért mégiscsak benne volt Ryou-ban az irigység… és hát szándékosan kérte Kyou segítségét abban, hogy hozza össze Tomoya-val, mivel pontosan tudta, hogy Kyou is érez valamit iránta. De később megtudjuk, Ryou-nak utána lesz barátja 🙂 Mellesleg ebben a route-ban bepillantást nyerhetünk abba is, hogy mennyire komoly tud lenni Sunohara. Kyou ugyanis el akar kezdeni járni vele, csak azért, hogy a pletykák elüljenek. Sunohara viszont ugye nemet mond, és inkább Tomoya-nak ad tanácsot, és ráébreszti, hogy nincs olyan megoldás, amivel egyiküket sem bántódik meg.

kappei

Kappei route

Na ez a route teljesen kimaradt az animéből, ami szerintem eléggé nagy kár, mert érzelmi töltése bőven van, és igazából megoldható lett volna úgy is, hogy ne zavarjon bele Nagisa és Tomoya kapcsolatába… De hát gondolom idő terén nem tudták bele szerekszteni… mind1

Ennek a route-nak a főhőse Hiiragi Kappei, egy 19 éves fiatal fiú, aki igazából leginkább egy 17 éves fiatal lánynak néz ki (ráadásul a hangja Shiraishi Ryoko). Tomoya és Kappei úgy találkoznak, hogy Kyou egyik reggel majdnem elüti Tomoya-t a robogójával, de Tomoya kitér előle, ezért végül Kappei-t üti el ^^’ Ráadásul Kyou még arra is megkéri Tomoya-t, hogy foglalkozzon azzal, akit elüt, majd elhúz a francba ^^’ Szerencsére Kappei felébred, és nincs semmi baja, de gyorsan el is tűz, mert állásinterjúra kell mennie. Az életrajzát azonban elejtette, amit Tomoya felvesz, és megőriz, amíg nem találkoznak újra.

Természetesen a kozmikus véeltlen újra összehozza őket. Kappei-ről eleitne nemsokat tudni, csak azt, hogy nagyon kell neki egy állás, és természetesen kiakad, ha lánynak nézik. Ez azért poén, mert Sunohara először lánynak tartja, és teljesen beleszeret XD Aztán mikor megtudja, hogy Kappei srác, teljesen összeomlik. Ráadásul a helyzet úgy alakul, hogy Kappei hajléktalan lett, mert elfogyott a pénze, ezért Sunohara szobájában alszik. Szegény Sunohara számára ez totál kínzás, és már kezdi azt hinni magáról, hogy meleg XD Közben kiderül, hogy Kappei szerelmes egy lányba, akit csak egyszer látott. Egyszerencsés megint csak kozmikus véletlennek köszönhetően azonban újra találkozik vele… vagyis hát Kappei Tomoya-val szándékozott találkozni, csakhogy Tomoya éppen Ryou-val és Kyou-val ment haza. Kappei pedig azonnal felismerte éelte szeremélt Ryou-t. A poén az egészben az, hogy míg Ryou route-jában a kézenfogva sétáláshoz is sok idő kellett, addig Kappei és Ryou már 5 per séta után fogják egymást kezét XD

De persze a route bőven tartalmaz drámát it, ugyanis kiderül, hogy Kappei rákos, és hamarosan meg fog halni, ha nem műtik meg. Műtétről azonban hallani sem akar. Ugyanis a rák a lábában (a térdében ha jól emléxem) van, és a műtét tulképpen egy amputáció. Nem lenne képes többet járni, és ami számára a legfontosabb: futni. Kappei ugyanis díjnyertes futó volt, és csak ennek élt, semmi más értelmet nem látott az életében. Amikor megtudta, hogy rákos, elkezdett utazgatni, hogy még halála előtt sok helyet, dolgot láthasson. Csakhogy találkozott Ryou-val és Tomoya-val, akik nem adják fel a győzködését. Ryou még odáig is elmegy, hogy terhesnek hazudja magát… amit persze egészen hamar lelepleznek, mert hát Kappei és Ryou nem csinálták még (a játék közben ennél a résznél eskü leestem a székről annyira röhögtem XD). De Ryou kitart amellett, hogyha Kappei nem operáltatja meg magát, akkor majd éjszaka jön, és jól összehozza a babát, és ha Kappei meghal, akkor saját gyermekét is olyan sorsa kárhoztatja, mint amilyen neki volt (Kappei ugyanis árva). Szerencsére ez meghatja Kappei-t, és feladja az ellenérveit (nem csak a futás volt az, hanem alapvetően nem akart Ryou terhére lenni), és együtt Ryou-val megpróbálnak olyan gyógymódot keresni Kappei számára, ami után még képes lesz járni és futni.

Mint mondtam, itt is intenzív Ryou jellemfejlődés van. Itt Tomoya kicsit kívülálló, de nem is baj, mert bőven elég a narrációja, hogy átérezzük a helyzetet, hiszen Tomoya és Kappei sorsa eléggé hasonló.

mei

Sunohara route

Ez nagyrészt megegyezik azzal, ami az animében volt, azt leszámítva, hogy Nagisa és Tomoya nem egy pár benne, ezért Mei nem Nagisa-éknál lakik, hanem Tomoya-nál. Sunohara álbarátnője viszont ugyanúgy Sanae, akivel teljesen random szinten az utcán találkoznak.

A route fénypontja még mindig a verekdés, amikor Sunohara és Tomoya szarráverik a foci csapat tagjait, amiért szemetek voltak Mei-vel. No meg persze amikor mei az ál-randin folyamatosan azzal szivatja Tomoya-t, hogy amikor akar valamit Onii-chan~-nak hívja 😀

Érzelmi töltését tekintve ez a route kifejezetten szép, jól megmutatja a testvérek közötti szeretet, és igazából azt is, hogy Tomoya és Sunohara mennyire jóbarátok. Bár igazából Sunohara jellemét már a többi route-ban is meglehetett ismerni, de azért mégiscsak itt jön előtérbe a legjobban, hogy mit miért csinál. Plussz Mei-chan aranyos, szóval a route win 😀

kotomi

Kotomi route

Kotomi története független mindenkiétől, de azért érdemes még Nagisa-é előtt megcsinálni. A sztori tulképpen ugyanaz, mint az animében, annyit leszámítva, hogy Kyou egészen hamar felismeri, hogy Tomoya szerelmes Kotomi-ba és vicaverza, szóval azon kezd el ügyködni, hogy közelebb hozza őket. Tomoya és Kotomi randiznak is párszor, de utána történik ugye a közúti baleset, amitől összeroskad. Tomoya (itt egyedül) felújítja a kertet, és kicsalogatja a még mindig depressziós Kotomi-t a házból. Visszaemékeznek a múltra, és Kotomi azt mondja, bárcsak ő is a szüleivel együtt meghalt volna, ezt persze Tomoya nem tudja elviselni, és könyörög neki, hogy ne mondjon ilyet, mert neki ő a legfontosabb stb. Utána persze Kotomi megkapja még a macit is a kofferrel meg az epilógusban a hegedűt.

Ami tetszős ebben a route-ban, hogy itt mostmár tényleg egészen jól összejön a baráti társaság, mert hát ugye Tomoya feladata az, hogy a magányos Kotomi-nak minél több barátot szerezzen. Ezek a barátok pedig Kyou, Ryou és Nagisa. A legnagyobb poén még mindig az, ahogy Kyou próbálja megtanítani neki a tsukkomi művészetét 😀 Na meg a hegedű XD Ami hiányzott viszont a route-ból, az Sunohara, akinek tulképp semmi szerepe sincs, mert nem kedveli Kotomi-t ^^’ Viszont ami még jó volt, hogy miután egyre több időt töltöttek négyesben a Dráma Klub termében, szép lassan Tomoya elkezdte azt érezni, hogy jó lenne néha megint csak kettesben lenni Kotomi-val, ami egy egészen reális gondolkodás egy 17-18 éves sráctól 🙂

fuuko

Fuuko route

Ó anyám, talán a legviccesebb route az egészben XD Persze magható a vége, de ettől függetlenül határozottan a poén oldalon van. Történetileg teljesen ugyanaz, mint az animében, annyit leszámítva, hogy Fuuko nem próbálja meg közelebb hozni Nagisa-t és Tomoya-t. Ráadásul ugyan Nagisa ugyanolyan fontos szerepet játszik ezen a route-on, mint az anime ezen részében, végül nem tud elmenni Kouko esküvőjére, szóval ott csak Tomoya tud Fuuko mellett állni.

A Fuuko route-nak mellesleg két verziója van, attól függően, hogy az esküvő előtti este mi történik. Az egyik vég epilóhjában Fuuko felébred, és az iskolában ahogy Sunohara-val, Nagisa-val és Tomoya-val találkozik, arra kéri őket, hogy legyenek a barátai. A másikban csak Tomoya-val találkozik, és megkéri, hogy járjanak.

Mint mondtam a legviccesebb route, ugyanis mindenegyes alakommal amikor Fuuko elkalandozik Starfishland-be, és ignorálja a környezetét, valamit csinálhatunk vele. Pl juice-t nyomhatunk fel az orrán, elvihetjük tudtán kívül a férfi vécébe,vagy kicserélhetjük, amit fog, vagy kicserélhetjük saját magunkat valakire 😀 És igen, elérhetjük a Fuuko Master titulust 😀 De persze azért ez a route nem csak fun, eléggé sok érzelmi töltés is van benne, hiszen meg kell győzni Kouko-t, hogy menjen férjhez, ami kicsit nehézkes eleinte. Az esküvő maga meg gyönyörű, és megható, amikor Kouko végülis meglátja a kezében tengericsillagot szorongató Fuuko-t, aki gratulál neki T_T Határozottan az egyik kedvenc route.

Mellékes megjegyzés itt Fuuko-tól még nem kapunk fénygömböt, mert a fénygömb akkor jár, amikor Fuuko már felébredt, márpedig a fő szálban Fuuko csak az After Story-ban ébred fel.koumura

Koumura route

Túlzottan nem különleges route, bár ez is megható. A lényege az, hogy kicsi bepillantást nyerhetünk Koumura-sensei életébe, akire mint kiderül Kouko-san határozottan felnézett. Koumura ugyanis alapvetően mindig nehéz esetekkel foglalkozott, legalábbis az előző iskolában, ahol tanított, sok problémás fiatal életét sikerült a helyes vágányba terelnie. Ebben az új iskolban azonban mindneki alapvetően jó tanuló (mert magán suli), ezért túlsok dolga nem volt, amíg nem jött a suliba Sunohara és Tomoya, akikkel foglalkozni kellett, és akiket határozottan azért “mutatott be” egymásnak, hogy ne legyenek teljesen magányosak a suliban. Koumura-sensei azonban nyugdíjba megy, de még nyugdíjazása előtt szeretett volna pár köszönő szót hallani a diákjaitól, amit kérés nélkül is megkap Tomoya-ék ballagásán.

Mint mondtam, nem egy különleges route, igazából a Nagisa route egy alternatív befejezése, amikor Tomoya-ék elvesztik a kosár meccset. Viszont ha előtte megcsináltuk a Fuuko route-ot, akkor ebben a route-ban imádkozunk azért, hogy Fuuko felébredjen, aminek a soráb elveszítünk egy fénygömböt, de ennek így kell lennie.

Ha a Fuuko és Koumura route-ot megcsináltuk, akkor érdemes visszamenni Tomoyo route-ján az iskolai fesztivál napjára, ugyanis ez alkalommal sikerül elérni a Perfect Chain Combo-t 😀

nagisa

Nagisa route

A main route ugyebár. A történet hasonló az animéhez, csak annyi eltérés van, hogy máshol történik a “confession scene”. Nagisa route-jába azonban a többiek is becsatlakoznak, szóval őt nem szabad úgy végig játszani, hogy mindenkit ignorálunk, mert akkor az After Story-ban nem jönnek el a többiek a ballagására. De persze az alap ugyanaz: Tomoya segít létrehozni a Dráma Klubot, nyernek a kosár meccsen, rájönnek Akio és Sanae múltjára, és az előadáson Akio felkiállt Nagisa-nak, hogy az ő álmuk Nagisa-ban teljesül be. Happiness.

Nagisa route-ja amúgy azért jobb a játékban, mint az animében, mert itt ugye jobban átlátjuk Tomoya érzéseit, amelyek ugyan komplexek, de egy idő után határozottan őszinték lesznek, és tulképpen akár random szinten is kimondja, hogy “Nagisa, you are cute.” 😀 Meg hát boldogsággal tölti el, ha Nagisa kettejükről beszél stb ^^

Konklúzió: szinte elképzelhetetlen, hogy Tomoya valóban boldog legyen bárki mással. Mert tényleg Nagisa az egyetlen, aki ennyire erős érzelmeket vált ki belőle, és az, aki valóban tudja kezelni Tomoya-t. Szóval Nagisa mindenképp ideális számára.

After Story

Az After Story-ban már nem mondanám, hogy külön route-ok vannak, de még be kell szerezni pár fénygömböt, szóval hátra van még pár történet, amiket az egyszerűség kedvéért route-nak fogok itt is nevezni 🙂

sanae

Sanae route

Mint tudjuk, Sanae iskolai tanár volt, és imád tanítani, épp ezért a pékség mellett üzemeltet egy felkészítő sulit kisgyerekeknek. Azonban miután Nagisa elköltözik otthonról, a teljes házimunka Sanae-ra marad, s amiatt kissé fáradtabb, mint szokott lenni. Ez feltűnik a gyerekeknek is és a szülőknek is, ezért amikor a városban nyílik egy felkészítő iskola, amit ráadásul Sanae egy volt diákja nyit, úgy döntenek, hogy a gyerekeket inkább oda fogják járatni. Persze Sanae-nak is kínálnak állást az új iskolában, csakhát ugye Sanae nem hagyhatja ott a pékséget, mert ugyan Nagisa-ra már nem kell vigyázniuk, de ez a pékség a családi összetartásuk jelképe. Sanae hajlandó lemondani arról, hogy a gyerekeket ő tanítsa… vagyis hát a végén sikerül mindenkinek megyőznie, hogy nyugodtan lehet egy kicsit önző, és hogy a legfontosabb, hogy azt csinálja, amit szeretne. ezért Sanae visszahívja magához a gyerekeket és tovább folytatja a tanítást.

Olyan túl dramatikus érzelmi töltéssel nem rendelkezik a történet, de jó látni, hogy a mindig csak másokra gondoló Sanae egy kicsit önző lesz, és a bíztatást az ilyen viselkedésre Akio-tól kapja. Ilyen részeknél mindig arra gondolok “ahh, hát igen Akio és Sanae valóban igazán szeretik és megértik egymást”.

yusuke

Yoshino Yusuke route

Ez sem igazán külöbözik sokban az animétől, mivel elsősorban az a lényege, hogy bemutatja Yusuke múltját. Itt azonban a végén Kouko és Nagisa összebeszélnek, és ráveszik Yusuke-t, hog adjon ki egy indie albumot, amit Yusuke meg is tesz, címe Love & Spanner, a címet együtt találják ki Tomoya-val ^^

Igazából Yusuke története gyönyörű, szóval akárhányszor is látom/játszom újra, mindig jönnek a könnyek.

kouko fuuko

Ibuki Kouko és Fuuko route

Nem igazán “route” amúgy a dolog, mert egyenesen következik, ha Yusuke fénygömbjét megkaptuk… Igazából az egész annyiból áll, hogy találkozunk Kouko-val, Fuuko-val és Yusuke-vel, mindannyiuknak gratulálunk, és megkapjuk a fénygömböket, amikért még az After Story előtt megdolgoztunk 🙂

naoyuki

Okazaki Naoyuki route

Mint ahogy az animében is, ez a része a történetnek azután kezdődik, hogy Nagisa meghalt, és Ushio meg Tomoya ketten elutaznak Okazaki Shino otthonába. Az egyetlen különbség az egészben, hogy Tomoyo a dolgot az apjával még azelőtt lerendezi, hogy magához venné Ushio-t.

Ahogy azt már a Clannad összefoglalásomban is írtam: minden egyedülálló szülőnek nehéz.  Egyedül képtelenség úgy nevelni a gyereket, mintha ott lenne vele mindkét szülő. Főleg akkor nehéz, amikor még kicsi a gyerek, és nem érti meg, hogy a szülő ugyan nincs vele, de mégis így távol is iszonyatosan sok áldozatot hoz a gyerekért. Ilyenkor még mindiga nagymamám jut eszembe, aki a régi rendszerben képes volt felnevelni egy gyereket, és bizton mondhatom, hogy egy szabad perce nem volt, amíg mindkét gyerek fel nem nőtt, és reggeltől estig folyamatosan dolgozott… Na de a Clannad-hoz visszatérve, a történet megható, de úgy érzem, hogy az anime-ben kicsit jobb volt, főleg azért, mert ott ugye folyamatosan bevillantak a pillanatok Tomoya gyerekkorából.

akio

Akio route

Ez is eléggé kimaradt az animéből. Itt konkrétan az a történet, hogy Akio régi barátai elindítanak egy Színjátszókört, és meghívják őt az első előadásukra, ami egy távoli városban lesz. Akio először nem akar elmenni, de végül mindannyian rábeszélik, hogy menjen, mert nyugodtan rábízhatja a pékséget Tomoya-ékra. Miközben Tomoya ellátja Akio feladatait rá kell döbbenie, hogy Akio sokkal többet tesz, mint azt gondolta: gyerekeket edz baseball-ra, megjavítja a szosmzéd kádját stb. Csakhogy egy eléggé nagy gond adódik mikor Akio hazafelétart, a távolsági buszt ugyanis egy késes alak elétéríti. Tomoya-ék csak a hírekből értesülnek a túszejtő akcióról, és először nem tudják biztosan, hogy Akio ott van-e, de végül kiderül, hogy igen. Viszont Akio ottléte kulcsfontosságú, ugyanis az ő rábeszélő képességének köszönhetően az utasokat és végül a vezetőt is elengedi a túszejtő. A “túsztárgyalás” közben azonban Akio-t megkéselte a túszejtő, ez azonban nem gátolja meg abban Akio-t, hogy bejelentse a rendőröknek, hogy ő meg a túszejtő, most egy kicsit kirándulni fognak. (Mint kiderül, a túszejtő még utoljára meg akarta látogatni a nagymamáját.) Bár ez a kirádulás nem tart sokáig, mivel az iszonyatosan vérző Akio elájul. A kórházban összevarják a sebét, és úgy tűnik minden jól van, amikor hirtelen eltűnik a szobából… Persze nem ment messzire, csak frisslevegőt szívi, de Sanae és a többiek kétségbeesetten keresték, és Sanae sírva is fakad… de Akio megnyugtatja, hogy ő mindig mellette lesz.

Igazából azt nem vágom, hogy most pontosan mi volt az ok a túszdráma mögött, de mind1 is, mert attól még szép s jó látni, hogy Akio és Sanae mennyire szeretik egymást.

nagisa2

Nagisa route – vagyis hát a fő sztori

Igazából az események Nagisa-val nagyjából teljesen ugyan azok, mint az animében. A különbség csak annyi, hogy Nagisa és Tomoya már akkor ténylegesen együtt élnek, mikor Tomoya elköltözik Sanae-ék házából (ha jól emléxem, az animében csak át járt hozzá). És hát ugye kicsit részletesebben vannak leírva a dolgok, több az intimitás stb. Nagisa halála ugyan olyan megható, és drámai, mint az animében. Az egyetlen dolog, ami szvsz a játékban “rosszul” van megoldva, míg az animében jól, az a visszaemlékezés az első találkozásra. Ugyanis a játékban ez közvetlen Nagisa halála után történik, és így egy kicsit furán veszi ki magát, hogy Nagisa arra kéri Tomoya-t, hogy ne hezitáljon többet, Tomoya viszont 5 éven keresztül mégsem foglalkozik Ushio-val… Nah mind1…

A napok, amikot Tomoya Ushio-val tölt, a játékban is aranyosak 🙂 Ráadásul A játékban mikor találkoznak Fuuko-val, akkor ott van Yusuke is, ami azért vicces, mert nehéz elképzelni, hogy Yusuke önfeledten nevetve játszik Fuuko-val, de megtette XD

Természetesen Ushio végnapjai itt is drámaiak, és lehet rajta sírni rendesen. majd a végén a másik világból a lány (aki ugye Ushio) szépen megmagyaráz mindent, kicsivel jobban, mint az animében szvsz. Itt ugyanis elmondja, hogy ő ugyan ebből az apokaliptikus világból nem szabadulhat, hiszen ő lesz maga a világ (ami egy eléggé szép metafora arra, hogy a gyerekek mennyi boldogságot képesek hozni az ember életébe), de Tomoya-nak ott kell hagynia őt, azért hogy megmentse azt, akit megmenthet… értsd Nagisa-t. Szóval végülis az egész arra ment ki, hogy Nagisa életben maradjon. Happy End meg minden 🙂

Extrák

Máshogy nem nagyon tudnám ezt nevezni, ezek ilyen extra baromságok, amik vannak a játékban 😀

Először is ott van ugye a történetben a “bezártak a tesiszertárba valakivel” sztori, ami az animében ugyan Kyou-val ment le, de másokkal is “bezárodhatunk”, konkrétan Tomoyo-val, Akio-val, Nagisa-val és Kyou-val ^^

Aztán ott van még a Doki Doki School játék, ami tulképpen egy ilyen Kaland-játék-kockázat szerű könyv, amit ha megcsináltuk az iskolai napoknál az összes route-ot, akkor Sunohara szobájában lehet olvasni. A játék sztorija egy kész agymenés XD

Természetesen a 3 vs 3 kosrámeccsnél is több lehetőség van arra, hogy kit válasszünk… Itt még nem vittem végig mindet, de vigyázni kell arra, hogyha gyenge karaktert választunk (Nagisa, Yukine, Ryou, Fuuko), akkor elveszítjük a meccset.

Ha Fuuko-nál elérjük a Fuuko Master illetve a Fuuko Ninja címeket, akkor Fuuko ninja-ként tánik fel ha újra játszuk Tomoyo route-ját XD

Az összes iskolai napok route végigjátszása után érdemes visszatérni a Tomoyo route-re még azért is, hogy elérjük az iskolai fesztiválon a Sunohara-rúgásban a Perfect Chain Combo-t XD

Még egy extra játékra van lehetőségünk Kappei route-jánál (de ha belemegyünk a játékban, akkor nem lesz Kappei happy end). Ennek a játéknak a lényege, hogy a játékosoknak kapnak egy-egy infrás játépisztolyt meg egy érzékelőt, és így kell egymást elkapni. A nyertesnek az a nyereménye, hogy bármit parancsolhat a veszteseknek. A játékosok, akiket ismerünk: Tomoya, Sunohara és Kyou. Sunohara egészen hamar megdöglik, kb abban a pillnatban, hogy bevonja Tomoya-t a játékba 😀 Kyou már kicsit nehezebb eset, és igazából madjnem el is kapja Tomoya-t, de Tomoya észreveszi, hogy Kyou a fiú wc-ben bújkál, és egy tükör bevonásával kiiktatja XD Csakhogy ezután kiderül, hogy van még egy csomó másik játékos, vagyis inkább volt, amíg egy titokzatos férfi ki nem nyírta őket… és hát végül Tomoya-t is. A “titokzatos férfi” pedig azt parancsolja nekik, hogy egy hónapon keresztül minden áldott nap vegyenek egy bizonyos pékségben egy bizonyos valaki kenyeréből XD

Ha újrajátszuk azt, ahogy Tomoyo szétrugja Sunohara-t, akkor érdekes dolgokat kapunk XD :

sunohara

sunohara2

Jah, és ne feledkezzünk meg Jet Saito-ról, aki Sunohara haverja, és aki total awesome XD

sunohara3

jetsaito

A nagy összegzés

A Clannad az egyik legmeghatóbb történet, amivel valaha is dolgom volt. Igaz, különbözik abban az ez előtti Key művektől, hogy kevesebb benne a misztikus elem (Kanon-ban is és Air-ben is sokkal több volt), de hát ezt a történetet egyszerűbbnek és érthetőbbnek szánták, mint pl az Air-t, és tulképpen route-okra lebontva érthetőbb is, mint az Air bármelyik része ^^’ De azért ennek ellenére bőven van itt misztikum és dráma.

Igazából azt kell mondjam, hogy a játék kicsit drámaibb, mint az anime, főleg talán azért, mert itt az iskolai napoknál rövidebb idő alatt zajlanak le az események, szóval nem elhúzott a sztori, nem úgy, mint az animében, ahol ugye azért Tomoya-nak egészen sok időbe telt rájönnie, hogy mit érez pontosan Nagisa iránt. A játékban ez nem tart tovább egy-két hétnél, ami ugyan picit irrális, de zsúfoltabbá teszi a cselekményt, ami viszont jó. Ráadásul (ahogy azt már Andinak is mondtam) az animénél nem igazán értek egyet a fénygömbök elosztásával. Bár kezdjük ott, hogy a cím kiírásánál hány embernek tűntek fel egyáltalán a fénygömbök? Mert én bevallom nem vettem észre őket, csak a játék után jöttem rá, hogy ott vannak ^^’ Nah mind1, szóval a fénygömbök elosztásával nem értek egyet… főként azért, mert Ryou és Kyou miatt is ki lettek téve a fénygömbök, amik ugye a boldogság jelképei. Pedig Ryou és Kyou nagyon nem volt boldog az animében (konkrétan sírtak abban az epizódban, amikor már kint voltak a fénygömbjeik). És igen, tudom Andi, hogy azt mondtam valamilyen szinten logikus, hogy boldogok, amiért nem kell versengeniük egymással, de ez így akkor sem jó >_< Ráadásul I want Kappei >_< Nah mind1… ennek ellenére az anime fanatsztikusan jó volt, de a játék még így is übereli 🙂

PS.: lol, elkéne döntenem, hogy mi legyen a következő vn… lehet, hogy végig megyek ef-ben a Miyako route-on a ChaosHEAD helyett, mert az állítólag vacak ^^’

Reklámok

14 hozzászólás to “Clannad – visual novel”

 1. femaleanon március 22, 2009 - 9:08 de. #

  huh, nem minden route leírást olvastam el, mert egyszer majd ha nagy leszek én is szeretnék játszani véle, de ami érdekelt azokat igen. meglepő volt hogy még a tantóbácsinak is van route-ja! 🙂 must haev! köszi a leírásért!

 2. Velho március 22, 2009 - 11:09 de. #

  Want to play T_T

 3. motokoyuri március 22, 2009 - 11:48 de. #

  Jó volt a cikk én végig olvastam!:)

  SPOILER VESZÉLY!
  Akkor hagytam abba az after story nézését mikor Ushio is megbetegedett, Nagisa …… Tökéletesen elég volt Ushio …..-t már nem tudtam volna elviselni…:(

 4. Sunyi Nyufi március 22, 2009 - 3:11 du. #

  lol, az After Story-t Ushio betegségénél abbahagyni kb olyan, mint tortáról nem leenni a marcipánt 😀

 5. motokoyuri március 22, 2009 - 4:16 du. #

  Majd befejezem, csak erőt kell hozzá gyűjtenem!:)

 6. adrimano április 7, 2009 - 3:25 du. #

  nagyon szeretném letölteni a visual novelt, csak nem tudom, honnan lehetne. Nem tudtok valami infót írni erről? előre is köszönöm.
  Az after story vége nekem nagyon tetszett. a novelben is láthatjuk tomoya álmait?

 7. Sunyi Nyufi április 7, 2009 - 3:33 du. #

  Itt van egy link egy egészen durva Clannad gyűjteményhez, a játékot is le lehet szedni, a Game+VoicePatch verziót ajánlom. A letöltés nem torrent, hanem ilyen Megaupload kaliberű letöltő heylről megy, szal türelem kell hozzá, de megéri 🙂

  Mellesleg van hozzá angol fordítás, bár nem teljes, olyan 99,9999999%-os 🙂 Hivatalos patch azért nincs még hozzá, mert editing fázisban van tulképpen az egész. Ez meg is látszik, néhol van hibás fordítás, meg a script kicsit zilált stb, de elviselhető a dolog szvsz 🙂 Mondjuk a játék menü nem angol, de szerencsére maga a főmenü az alapj játékban is angol 🙂 Mellesleg a fordításról bővebben a projekt oldalán ^^

 8. black87 április 7, 2009 - 10:39 du. #

  Én köcsög/lusta lettem volna és egyszerüen a kommenre mutató linket rakom be 😀

 9. Sunyi Nyufi április 7, 2009 - 10:42 du. #

  Igazából semmivel sem több, mert a kommentet úgyis meg kellett csinálni, csak én ahelyett, hogy az időre jobb klikkeltem volna, az “edit”-re klikkeltem, majd egy Ctrl+c és egy Ctrl+V, és meg is van 😀

 10. black87 április 7, 2009 - 11:46 du. #

  Hát de akkor hol marad a “nah most jól megmutattam, had piruljon, hogy nem nézet körül” érzés 😀

 11. adrimano január 2, 2010 - 5:06 du. #

  jaaaaj, nem sikerülnek a route-ok!… Még Misae-é sem. Hol rontom el? :S
  A Tomoyo route nagyon jó volt! És Nagisaé is tetszett, de nem kaptam a végén fénygömböt. Miért lehet ez?:o

  • Sunyi Nyufi január 2, 2010 - 5:46 du. #

   Mivel a Nagisa route-nak csak az After Story-ban van vége, nem jár érte fénygömb doh

   • adrimano március 14, 2010 - 10:47 du. #

    ja, köszi:D
    mostmár csak egyetlenegy route hiányzik: Sanae-é az after story-ban. 🙂 remélem rá fogok jönni… a kyou route-ot csináltam meg eddig a legnehezebben XD

 12. Gildesh január 11, 2010 - 7:28 de. #

  Hali, tudna valaki adni egy linket SEEN.TXT-re? Amiket én találtam, nagy részük eléggé nem stimmelt, amit most használok az naggyából jó, csak Nagisa nevét nem írja ki sehol… meg néha az ő szövegeinél egy sablon szöveget ír ki.
  Kezd eléggé zavarni főleg mivel Nagisa route-on vagyok.. T-T

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s