Sora no Woto END

23 Már

snapshot20100323161348

Ez a szezon első tényleges befejezése (mivel ugyan az Ookami Kakushi még nem igazán ért véget) számomra. Alapvetően a “jó, de lehetett volna jobb is” kategóriába tartozik nálam a mű.

Alaptörténet

Egy kissé apokaliptikus világban két ország hadakozik még mindig egymással, annak ellenére, hogy az emberiség nagy része már elpusztult. A technika az előző nagy háború után egészen visszafejlődött, de az emberek alkalmazkodtak. Az egyik megmaradt kisebb városban van egy erőd, melyet fiatal katona lányok őriznek. A helyiek ezt az erődöt “Timetelling Fortress”-nek nevezik, ugyanis trombita szóval jelzik a pontos időt a helyiek számára.

Ebben az erődbe érkezik meg főhősnőnk, Kanata, aki tulképpen csak azért jön, mert zenét szeretne tanulni. Hamar kiderül, hogy ennek az erődnek több különlegessége is van, pl. az, hogy különböző úton-módon pénzt szereznek, és hogy nem igazán törődik senki a rangokkal.

Ami tetszett…

A karakterek szerethetők voltak, bár némelyik random városbeli gyerek idegesítő volt, de alapvetően a legtöbb szereplőt lehetett kedvelni valamiért. Bár azon még mindig csodálkozom, hogy Kureha nem kapott még agyvérzést a sok stressztől, amit magának termel 😀 Kedvenc karakter nem nagyon volt, de ha meg kellene mondani, hogy kit szerettem, akkor Filicia-t és Rio-t mondanám. Természetesen a többiek is jók voltak, csak Kureha folyamatos panaszkodása, Kanata agynélkülisége, és Noël folytonos alvása, annyira nem bejövősek. Yumina viszont tényleg aranyos volt, és plusz pont, hogy szerencsétlennek nincs ízlése ruhák terén 😀

A grafika hihetetlenül szép volt a legtöbbször. Ugyan a karakterek nem túl valami részletesen kidolgozottak, a hátterek mindig gyönyörűek és pasztellszínűek voltak. Határozottan jó pont nálam.

A zene. Ó Istenem, szerelmes vagyok ennek a sorozatnak a zenéjébe! De komolyan. Nem tudom, hogy pontosan miért fogott meg ennyire a dolog, de egyszerűen élmény volt hallgatni bármelyik epizódot. Különösen tetszett a francia insert song, amit lehetett párszor hallani. Opening is remekre sikerült, de hát Kalafina, szóval evidens, hogy jó. Az ending tipikus J-pop dal, amivel nincs is nagy baj, de szerintem egy-két epizódnál nyugodtan kihagyhatták volna, mert a vidám dalocska elrontotta a hangulatot.

A történet alapvetően jó volt. Érdekes volt a világ, amit kitaláltak, tetszett a két nemzet ellentéte, és a részletek, amiket megtudtunk a korábbi háborúról. A karaktereknek megvolt a maguk szépen kidolgozott története. És ráadásként még ott volt a városi legenda is. Szóval mindent összevetve érdekes volt.

Az Amazing Grace pedig még mindig egy szép dal.

Amik nem tetszettek…

Véleményem szerint túl sok időt fordítottak a karakterek múltjának bemutatására és egyéb dolgokra ahelyett, hogy a háború helyzetével vagy a legendával foglalkoztak volna. Mármint, persze jó néha egy-két filler, de egy 12 részes sorozatban szerintem nem kellene egy teljes epizódot arra áldozni, hogy Kanata nem mehet ki pisilni, mert fel kell vennie a telefont. Ezt az epizódot nagyjából ki is lehetett volna hagyni, és helyette mondjuk elmagyarázni, hogy Kanata mi a francot látott pontosan az első részben.

So-Ra-No-Wo-To - 01 - Large 29

A befejezésre nem mondanám azt, hogy nem tetszett, de kicsit túlzottan happy end. Én a realisztikus végeket szeretem, szóval szerintem kihagyható lett volna az, hogy Rio visszatér az erődbe.

Ugyan nem vagyok trombita és kürt szakértő, de biztos vagyok benne, hogy egy kürttel nem lehetséges ugyanazokat a hangokat előhozni, mint egy trombitával. Ennek ellenére nagyon úgy tűnt, mintha Kanata ezt próbálná elérni. De minek?

Összegzés

Ez volt ugye az Anime no Chikara projekt első címe. Nem volt rossz. De tényleg nem. Lehetett volna kicsit jobb, ha kevesebb benne a fanservice és a filler epizód, és jobba fókuszálnak a történetre (bár gyanítom, hogy ez azért nem történt meg, mert számukra sem volt kidolgozva eléggé az egész), de valamilyen szinten ezért kárpótol minket a jó zene és a szép grafika. Nem egy nagy durranás a sorozat, de mivel nem is valami hosszú, érdemes végig nézni.

7/10

Reklámok

Egy hozzászólás to “Sora no Woto END”

  1. Fabrice március 24, 2010 - 1:03 du. #

    I havent finished it yet, still lagging on ep 6 =/
    i have to say i not really impressed about it, its just the whole thing is kinda weird to me.
    anyway i guess ill have to finish it.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s