Retro Gaming: Alleycat (1984)

9 aug

SNAG_Program-0139

Ugyan az “új” gépemnek köszönhetően mostmár tudom játszani a legújabb játékokat is, egy kis Raptr-os játék böngészés után elfogott a nosztalgia, úgyhogy feletettem a DosBox-ot, és leszedtem netről a legrégebbi játékot, amire biztosan emlékszem, hogy odáig voltam érte (nem csoda, mivel eléggé kevés olyan kislány van, akinek ne jönnének be a cuki cicák).

A játékot, mint ahogy az intro képernyőn is látható az IBM adta ki PC-re 1984-ben, de 1983-ban már Atari-n is játszható volt. A játék lényege egészen egyszerű: Freddy-t a kóbor cicát irányítjuk, és a feladatunk az, hogy elkerüljük a ránk leselkedő veszélyeket miközben minél több egeret/halat vadászunk le, és becserkésszük a fehér lány cicát.

Az egereket azonban nem lehet csak úgy elkapni, Freddy-nek be kell ugrania a nyitott ablakokon, és vadászni a különböző szobákban, ahol mindig van egy seprű is, ami folyton seper és elnáspángol minket… Bár életet nem veszítünk vele, és a repítés sokszor segít, hogy olyan magasságokat, ahova nem tudunk csak ugrással eljutni, ennek ellenére megesik, hogy pont kirepít minket az ablakon, ami szívás.

A játék 4 féle nehézségi szinten játszható: cica, házi macska, tomcat, kóbor macska.

Első próba: bejutni az ablakokon, mert hát ez sem könnyű. Az irányítás ugyanis iszonyatosan tré, de hát könyörgöm 1984. Először felugrunk az egyik alacsonyabb kukára, onnan a magasabbra, onnan a kerítésre, majd az ablak helyétől függően ugrálunk a szárítóköteleken. Közben vigyázni kell, hogy ne egyen meg minket a kutya, illetve hogy az ablakból kidobált dolgok ne kólintsanak fejbe.

SNAG_Program-0134

Nézzük a szobákat, melyekből 5 féle van. Vigyázni kell, egy idő után minden szobában jön a kutya!

Elsőnek én leggyakrabban az akváriumos szobába jutok be, ahol a cél hogy bejussunk az akváriumba, mely egy asztalon van. Miután a seprű segítőkészen belehajított, majd egy kis térgörbítés után az akvárium térfogata vagy 100-szorosára nőtt (vagy mi mentünk össze, viszontás kérdése), elkezdhetjük eszegetni a halakat, és kerülni az elektromos angolnákat. Figyelni kell azonban arra, hogyha a cica bekékült, akkor fel kell úszni némi levegőért.

SNAG_Program-0135

A másik szoba, amit skerült elkapni a sajtos szoba. A lényeg, hogy az egerek össze-visszamászkálnak ebben a rohadt nagy zöldes ementáliban, és nekünk el kell kapni őket. Szóval vadul ugrálgatni az irányukba 😀

SNAG_Program-0136

Az egyik szobának a közepén pedig egy kalitkát találunk, célunk pedig annak ledöntése az asztalról, majd a madárka elkapása.

SNAG_Program-0140

A könyvespolcos szobában össze kell gyűjteni a 3 páfrány-növény-izébigyót a polc tetejéről, és közben elkerülni a csúnya nagy pókot.

SNAG_Program-0141

Az utolsó szobában, alvó kutyákat találunk, előttük tálkával, amiből ki kell enni a kajájukat, anélkül, hogy észrevennék. Az evést az ALT billentyű lenyomávásával tehetjük meg.

SNAG_Program-0143

Ha sikeresen vettük az akadályt valamelyik szobában, akkor újra kint vagyunk a sikátorban, de most az ablakban megjelenik egy aranyos fehér lány cica.

SNAG_Program-0142

Az ablakon beugorva egy új pályán találjuk magunkat, ahol a célunk feljutni a legfelső cicához a még egyben maradt sziveken ugrálva, és a többi cicát elkerülve.

SNAG_Program-0138

Ha ez sikerült, kapunk egy extra életet, és egy szinttel nehezebb lesz a játék.

Szvsz ez egy olyan játékélmény, ami nem maradhat ki egyetlen hardcore PC gamer életéből sem. De most komolyan, ezt a játékot játszani még most is élmény, mivel aranyos, a zene nem annyira idegesítő, és ráadásul a játék nem is olyan könnyű, mint aminek látszik.

Nekem örökre az egyik kedvenc játékom marad az biztos 🙂

Reklámok

7 hozzászólás to “Retro Gaming: Alleycat (1984)”

 1. Velhou augusztus 9, 2010 - 12:37 du. #

  Heh erre én is emlékszem még tizenx évvel ezelőttről 😀

 2. black87 augusztus 9, 2010 - 8:28 du. #

  Atyaégy, ezzel még én is játszottam uncsimnál, micsoda retró 😀

 3. efti augusztus 10, 2010 - 7:35 de. #

  Hihi, tenyleg nem volt semmi ez a jatek, a Sokoban utan ez volt talan az elso amit ibm pc-n jatszottam

  • siklara augusztus 21, 2010 - 3:37 du. #

   A kukatologatós Shokoban mekkora játék volt! De ehhez a cicáshoz is volt szerencsém, fő kedvencünk pedig a 89-es Shufflepunk Cafe volt, az annyira állat. 😀 Abandonián mind fönt is vannak!

 4. CruelAngel augusztus 10, 2010 - 3:46 du. #

  Amit efti mondott.

 5. black87 augusztus 21, 2010 - 4:52 du. #

  Putt Putt Goes to the Moon, csak ennyit mondok

 6. Bora március 12, 2012 - 1:28 de. #

  Jaj ha értenék hozzá, hogy és honnan lehetne ezt még megszerezni és játszani! A 80-as évek közepén a munkahelyemen stikában játszottuk és soha nem volt alkalom feltérképezni minden lehetőséget. Azóta is keresem! Köszönöm ezt az ismertetőt, jó volt ráismerni :))))) Ha tudtok segíteni, hogyan lehet ezt letölteni és mai géppel játszani…. megköszönném.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s