2010/2011 Téli szezon–első benyomások

15 jan

1446ccafda40ad3230dc8c6004630770

(original art by rioshi)

Kicsit későn kezdtem bele ebbe a szezonba, mert el voltam foglalva azzal, hogy élek és Mass Effect 2-t játszom…meg most Dragon Age Origins-t, mert végre sikerült összehoznom egy olyan karaktert, amivel még érdekes is a játék (ember-utáló elf rulez), vagy részegen próbáltunk Burnout-ozni a PS2-n. Ennek ellenére valahogy sikerült belenézni a legtöbb sorozatba.

Meg kell jegyeznem, hogy van jó néhány sorozat, amiről azt szoktam írni a szezon előzetes bejegyzésemben, hogy “bottal se piszkálnám meg” stb., de hogy őszinte legyek, általában ezeknek az első részét mégiscsak megszoktam nézni, mivel volt már nem egyszer, hogy meglepett egy csupán fanservice-re épülőnek tűnő sorozat azzal, hogy vagy jó volt a története, vagy jók voltak a karakterek. Szóval mindenki kap legalább egy esélyt.

De nézzük a listát.

[Underwater-Commie] Haiyoru! Nyaruani - 01 [720p][D2F5B3EC].mkv_snapshot_00.52_[2011.01.15_19.28.51]

Haiyoru! Nyaruani: Remember My Mr. Lovecraft

Egyelőre csak flash anime még mindig, de egyáltalán nem bánok heti 4 percet erre szentelni 😀

Nézős.

[SMS] Starry Sky - 01 [2F8DD50A].mkv_snapshot_05.10_[2011.01.15_19.31.52]

Starry Sky

Eddig egy részt voltam képes megnézni belőle, mert Birka még mindig hihetetlenül irritál.

Ráadásul valahányszor erre a sorozatra gondolok, eszembe jut a Bechdel teszt, aminek ugye az lenne a lényege, hogy megmutassa, képvisel valamennyire női értékeket a mű. Eléggé vicces, hogy ez a mégiscsak lányoknak szánt sorozat már az első elvárásnál elbukik. Természetesen ez evidens, ha egy hárem-játékot dolgoznak fel, de gondoljunk csak bele a sikeresebb hárem játékokba, amikből egészen népszerű animéket csináltak, pl. ott van a Clannad. Tele van tömve női szereplőkkel, de ott van Sunohara, mint legjobb barát, aki képes másról is beszélgetni Tomoya-val, mint a csajokról. A legtöbb hárem animében is feltűnik egy-egy “haver” kategóriás szereplő, aki azért emlékeztet minket arra, hogy nem egy alternatív világban vagyunk, ahol nincs más férfi kivéve az adott szereplőt. Kár, hogy ez kimarad a Starry Sky-ból.

Részemről a sorozat ejtve…inkább játszom majd a játékkal tovább.

[HorribleSubs] Rio Rainbow Gate - 01v2 [720p].mkv_snapshot_20.42_[2011.01.15_19.33.30]

Rio – Rainbow Gate!

Meglepően élvezhető volt az első epizód, annak ellenére, hogy tulképpen semmit nem tudtam a sorozatról, és annak ellenére, hogy a bugyi-mutogatós kezdés nálam nem szokott nyerő lenni. Viszont egész hamar rájön az ember, hogy ebben a sorozatban mindenki idióta…de tényleg… még a kaszinó vezetője is (aki nem tudom, miért engedi, hogy Rio nála dolgozzon, mivel ezzel pénzt veszít…). De épp azért, mert a karakterek idióták, nincsen dráma, nincs katarzis, csak LOL-életérzés az egész epizódon keresztül, ezért tetszett. No meg az zene is kifejezetten szép és kaszinóhoz illő volt.

Mellesleg csak nekem jutott eszembe San Fransisco a szigetről?

Nézős. (for te lulz)

[gg]_Kimi_ni_Todoke_2nd_Season_-_01_[D0452779].mkv_snapshot_02.27_[2011.01.15_19.34.29]

Kimi ni Todoke 2nd Season

Nagyjából eddig ugyanaz, mint az előző szezon, kivéve az úja szőke srácot, aki mivel ahogy mondtam szőke, és mivel a hangja Miyano Mamoru, ezért eléggé emlékeztet Kida-ra a Drrrrrrrrrrr-ből…még személyiség terén is. Egyelőre az első részből az jön le, hogy vagy ő fog Sawako és Kazaheya közé állni ebben a szezonban, vagy hogy mindenkinek meglegyen a saját kis happy end-je, össze jön Kurumi-vel. Igazából ez nem is nagyon érdekel, a leginkább azt akarom látni, hogy mi történik Ryu-val és Chizu-val…vagy Ayane-val és Pin-nel (annak ellenére, hogy ez egyáltalán nem biztos, hogy halad valamerre). Ez nem azért van, mert nem szeretem a SawakoxKazehaya felállást. Cukik ők együtt, meg minden, de egyértelmű, hogy mi lesz a vége, míg a mellékszereplők kapcsolatairól ez nem mondható el, így azok sokkal izgalmasabbak.

Jah, és persze Ryu>>>>>>>Kazehaya, de ez csak az én személyes hozzáállásom.

Nézős.

[gg]_Puella_Magi_Madoka_Magica_-_01_[0557C1C6].mkv_snapshot_02.25_[2011.01.15_19.36.41]

Mahou Shoujo Madoka Magica

Az első epizód alapján azt mondhatom, hogy ugyan fellelhető jó néhány tipikus mahou shoujo klisé a történetben, de eléggé egyedi és komoly ahhoz, hogy kitűnjön a többi tipikus mahou shoujo sorozat körül…mint a Nanoha sorozat, ami jó néhányszor eszembe jutott az epizód során. Ez persze nem csoda, tekintve, hogy mindkét sorozatot Shinbo Akiyuki rendezte, és éppen azért, mert ő a rendező, szerintem most is valami egyedit fogunk látni, és nem csak egy átírt Nanoha-t.

Meg kell mondjam, hogy Aoki Ume karakterdizájnja jobban illik a sorozathoz, mint gondoltam. Kifejezetten jól kiélezi a kontrasztot a való világ és aközött a különös tér között, ahova Madoka-ék kerültek, és valahogy emlékeztet arra, hogy a lányoknak nem kellene ott lenniük. Mellesleg az a másik világ grafikailag kifejezetten érdekes, bár a bajuszos güzmők így kívülről szemlélve inkább viccesek voltak, mint ijesztők, de hasonló helyzetben esélyesen én is becsináltam volna a félelemtől 😀

Remélem azt mondanom sem kell, hogy milyen szinten vagyok szerelmes már most a sorozat zenéjébe. Az OP is egészen jó volt, nekem ez a szám jobban tetszett a ClariS-tól, mint az OreImo OP-ja.

Láthatóan erre a sorozatra is jellemző “az adjunk fura neveket a karaktereknek” trend…vagy csak össze akarnak minket zavarni azzal, hogy a vezetéknév keresztnév is lehet. Bár ez még mindig jobb, mint az Aria összes női főszereplőinek neve, amik mind A-val kezdődtek… és a három “water fairy” neve még A-ra is végződik…

Mindenképp nézős.

[Ayako]_Infinite_Stratos_-_IS_-_01_[H264][720p][D764A3EC].mkv_snapshot_17.42_[2011.01.15_19.37.55]

IS: Infinite Stratos

Egyelőre még nem utálom annyira a sorozatot, mint amennyire gondoltam, hogy fogom. Ennek az egyik oka, hogy már az elején eldöntöttem, hogy úgy fogom magamban elképzelni a srácot, mintha meleg lenne, és ezért reagált volna rá az IS. A másik meg a háttérben hallható lányok reakciói, akik tulképpen már mind ráálltak arra, hogy becserkészik a srácot így vagy úgy. Határozottan poén 😀 Az ilyesmire máskor általában azt mondanám, hogy hülyeség, és alaptalan, de ha sok lányt zárnak össze egy helyre, és legalább az egyiknek tényleg tetszik a srác, akkor biztos lesz még 3 másik, aki ugyan más indokból, de le akarja körözni a már előbb említett egy lányt.

Amúgy a történet hülyeség, a karakterek mind szellemileg visszamaradottak, a hozzá állás a technikához elég érdekes (miért használnak még tankönyvet, amikor tábla és füzet helyett már kijelző van?), a sztereotip karakterek idegesítőbbek mint az ember gondolná (igen, a szőke angol csajról van szó), és az egyetlen eddigi értelmes karakter, Chifuyu, tulképpen egy Yomikawa Aiho koppintás az To Aru univerzumból csak a “-jan” nélkül és Kiyama ruhájában más hanggal. Mondjuk mivel a “más hang” Toyoguchi Megumi, ezért megbocsátom.

A sorozat egy másik hibája az, mint ami a Starry Sky-nak, csak felcserélve a nemeket. A különbség csak annyi, hogy ez legalább vicces volt.

Próbaidős.

[gg]_Yumekui_Merry_-_01_[FD877DDC].mkv_snapshot_17.42_[2011.01.15_19.39.06]

Yumekui Merry

Az első benyomásom a mangáról nem volt jó, és az első fejezet után annyira nem érdekelt a dolog, hogy nem is olvastam tovább, de mivel a gg csinálta a sub-ot az epizódhoz, gondoltam belenézek, és kellemes meglepetés fogadott: ez az anime érdekes. Vagy legalábbis perpill annak tűnik. Ráadásul Nakata Jouji egy rohadt nagy macskát alakít benne, akit Chaser John Doe-nak hívnak. Kell ennél több? Igen, kell…méghozzá egy fantasztikus opening, ami instant-awesomeness, mivel void, az IOSYS egyik tagja szerezte a zenét. De maga a sorozat zenéje is eddig egészen jónak tűnik, főként Merry témája.

Gratulálok J.C. Staff, megint elérted, hogy egy olyan animét nézzek, amit alapból nem akartam…you bastard!

Nézős.

[Tsuki]_Gosick_-_01_[1280x720][FCD4C531].mkv_snapshot_18.11_[2011.01.15_19.44.29]

Gosick

Ami átfutott a fejemben az epizód alatt: “Hahahahahaha, szopás, van lift! PWND! XD”

Ezt leszámítva érdekes epizód volt, szép zenével, jó hangulattal, és szerencsésen Vicy nem annyira Shinku klón, mint amennyire látszik (bár nem segít, hogy Kazuya folyton azt mondja, hogy olyan, mint egy baba). Igazából minden jó volt az epizód során…kivéve Grevil-t és a kis talányát. Nem hiszem, hogy valaki ne jönne rá egyből, hogy a szobalány a tettes. Az ok felderítése persze megint más, ahhoz tényleg nyomozni kell. Mellesleg Grevil idegesítő, és ronda a haja. Remélem legalább egyszer kinyírják a sorozat alatt.

Nézős.

[Hatsuyuki]_Freezing_-_01_[640x480][14887B4F]].avi_snapshot_07.36_[2011.01.15_20.08.05]

Freezing

Az epizód kb. így épül fel:

plot – explanation – plot – different plot – flashback – plot – flashback – different plot #2 – flashback – merge plot

Alapvetően nem vártam semmit ettől a sorozattól, és azt remekül teljesítette is… értsd: nagy kalap szar. De azok a szadisták, akik szeretnek nőket verni, és nézni, ahogy minden különösebb indok nélkül kivérzik a belüket, biztos élvezni fogják ezt a sorozatot. Ha van ilyen ember kérem azonnal jelentkezzen a legközelebbi rendőrségen, ahol tejjel és sütivel várják.

Ejtve.

[Ayako-Shikkaku]_Oniichan_no_Koto_Nanka_Zenzen_Suki_Janain_Dakara_ne_-_01_[H264][720p][67A60A24].mkv_snapshot_23.03_[2011.01.15_19.50.07]

Onii-chan no Koto nanka Zenzen Suki Janain Dakara ne!!

Ugyan a manga ütősebb volt szvsz, mint az anime, ennek ellenére kifejezetten jó Nao-t animáltan látni, és Kitamura Eri kifejezetten jó választás a hangjának. Alapvetően vicces volt, az epizód, bár legjobban mégiscsak a “My brother’s sexual interest observation diary” tetszett 😀

A pingvines cenzúra kicsit idegesítő, de elviselhető.

Nézős.

[HorribleSubs] Beelzebub - 01 [720p].mkv_snapshot_12.55_[2011.01.15_19.51.13]

Beelzebub

Ugyanannyira hülyeség és királyság, mint a manga 😀 Alaindelon-nak mondjuk szerintem más hang kellett volna, de nagyjából ez az egyetlen dolog, ami “nem tetszett”.

Mindenképp nézős.

[HorribleSubs] Kore wa Zombie desu ka - 01 [720p].mkv_snapshot_16.39_[2011.01.15_19.52.50]

Kore wa Zombie Desu ka?

Ha eltekintünk attól a ténytől, hogy főhősünknek, Ayumu-nak kb annyi köze van a tradicionális zombi interpretációhoz, mint a Twilight Edward-jának Drakulához, akkor kifejezetten poénos volt ez az első epizód. Az előbb említett problémán az is segít, hogy tulképpen a szereplők maguk is úgy vélik, hogy a zombi nem a legmegfelelőbb név, de mást nem találtak.

Mindenesetre az epizód vicces volt, Ayumu egészen érdekes karakter, és most már a zombi mellett masou-shoujo is, és az iskola legnagyobb perverze 😀 Kedvenc jelenet: amikor jött a homár csávó, és közölte, hogy Ayumu-t akarja, mire Ayumu védőn a saját hátsójára tette a kezeit XD

Az egyetlen negatívum egy-két jelenet volt a második részben, ami nem volt köthető semmihez nagyjából, és így értelmük sem volt.

Nézős. (Remélhetőleg főleg lulz lesz, és nem drama-plot-angst cucc)

[HorribleSubs] Level E - 01 [720p].mkv_snapshot_12.00_[2011.01.15_19.54.24]

Level E

Érdekes, kicsit Men in Black-es koncepció, hogy a földönkívüliek köztünk élnek, csak mi nem tudunk róla. Mindenesetre főhős-földönkívülink eléggé egyéniség, cicákat ment meg, gimnazista srác ruháit lopja, és még azt is kizsarolja, hogy a srác lakásán alhasson. Szerencsére Yukitaka egészen úgy kezeli a helyzetet, mint ahogy egy normális ember tenné, és a reakciói érdekesek. Kellemes kis meglepetés volt ez a sci-fi.

Nézős.

[HorribleSubs] Dragon Crisis! - 01 [720p].mkv_snapshot_13.20_[2011.01.15_19.55.16]

Dragon Crisis

Igazából nehéz megmondani, hogy mi idegesített a legjobban ebben az első epizódban. Először is a háttérzene sokszor túl hangos, annyira, hogy nem lehet hallani, mit mondanak. Másodszor Rose idegesítő… persze aranyos olyan kiskutya típus, de a kutyák is csak azért cukik, mert nem tudnak még kicsit se beszélni. Mondjuk Rose se nagyon beszél, csak annyit, hogy Ryuuji, de azt idegesítő hangon és idegesítően sokszor. Emellett nem igazán érthető, mi is történt az epizód során (bár annyira nem is érdekel), viszont így is érzékelhető jó néhány klisé: a félénk lányka, aki természetesen szerelmes a srácba; a nagymellű nővér/unokatesó; és hogy 3 éve történt valami. Szerintem a japánokat valami ősi perverzió fűzi a 3 éves ciklushoz, mert ez kb. már az ezredik történet, ahol ez felbukkan.

Nem győzött meg a sorozat arról, hogy érdemes lenne nézni, de legalább tudom, hogy Kugimiya Rie-t nem azért fizetik, hogy azt mondja “urusai urusai urusai”, hanem szimplán azért, hogy idegesítő loli legyen. Azért hál’ Istennek normális karakterek hangja is szokott lenni néha (Touko – Marimite, Al – FMA).

Próbaidős.

[HorribleSubs] Wandering Son - 01 [720p].mkv_snapshot_09.57_[2011.01.15_19.57.18]

Hourou Musuko

Uhhh… leszögezem, hogy a mangát szeretem, ezért evidensen eléggé kritikus vagyok ezzel az animével szemben. Nos először is a tény, hogy a középsulival kezdték az animét, nagyjából elveszi a történet felét. Lemaradunk arról, hogyan lettek a szereplők mind barátok, miért kezdett Shuu lányként modelkedni, és arról is persze, hogy pontosan mi is történt közöttük, amitől a csapat eléggé szétvált. Szerintem ez utóbbi miatt a leginkább kár ez a döntés, mert tényleg annyi minden történt főleg Takatsuki és Saori között a végén… *sóhaj*.

Mellesleg megvagyok győződve róla, hogy aki nem ismeri a mangát esélyesen semmit nem értett ebből az első részből. Igazából még nekem is nehéz volt néha követni, hogy mi van, bár ez annak i betudható, hogy Shuu és Takatsuki hangja eléggé hasonló.

Ha még egyszer meghallom a mondatot, hogy a lányok vajon miből vannak, falnak megyek.

Az opening még egy ilyen típusú sorozat számára is hihetetlenül unalmas. Az ending jó volt viszont… Szvsz fel kéne őket cserélni, és akkor minden frankó lenne.

Kicsit csalódás, hogy ennyire érthetetlen masszát csináltak ebből az egészből, aminek köszönhetően valahogy még inkább érezhető volt, hogy Shuu mennyire papucs… Remélhetőleg a következő epizód már jobb lesz.

Egyelőre nézős.

[umee]_Fractale_-_01_[EAD961D4].mkv_snapshot_14.11_[2011.01.15_19.59.42]

Fractale

Szerintem Yamamoto Yutaka rendező határozottan tehetséges. Legfőképp abban, hogyan kell olyan jeleneteket unalmassá tenni, amiket esélyesen még egy öt éves gyerek is el tud izgalmasan mesélni.

De most komolyan. Látott valaha valaki ennyire lassú és unalmas légi üldözést? Persze fel lehet hozni érvnek, hogy mivel a srác biciklivel volt, ezért nem mehettek gyorsan…de mind tudjuk, hogy ez inkább csak kifogás, mint érv.

Nem mintha az epizód tovább része bármivel is izgalmasabb lenne. A mangában valamennyire feltűnő “social sci-fi” részek itt nem találhatók meg, és ha őszinte akarok lenni, esélyesen nem is fognak megjelenni. A poénok kifejezetten erőltetettek voltak számomra, és sokszor ismétlődtek is. Ráadásul mondja meg nekem valaki, hogy ki lenne olyan hülye, hogy a piac közepén drogozzon? (A mangában szépen titkos helyen csinálták.)

De hogy mondjak valami jót is: szépek a tájak és szép a zene.

Részemről azonban a sorozat:

Ejtve.

Összefoglalás

Hát ennyi lenne idáig a téli szezon kínálata. Szvsz az eddigi legjobb kezdés a Madoka Magica, de eddig kevésbé volt csalódás ez a szezon számomra, bár esélyesen túl alacsonyra tettem neki a mércét.

Már csak egy sorozat van hátra, ami valamennyire érdekel, az a YouTube-os sorozat, ami szintén magical girl-ös lesz, de lehet, hogy egynek jó.

Reklámok

7 hozzászólás to “2010/2011 Téli szezon–első benyomások”

 1. SlyZero január 16, 2011 - 1:25 de. #

  Gosick:
  Grevil tizedannyira sem idegesítő, mint a mangában, és itt még a két kis csicskását is kispórolták. Amúgy vicces, hogy mennyien tartják Victoriquet elkényeztetnek, miközben pont az ellenkezője igaz.

  Mahou Shoujo Madoka Magica:
  Ide nekem az OST-t, most! Mondjuk idáig erősen fanservice, de nekem bejön (mahou shoujo aki puskával írtja az ellent? Állat!). Arra viszont nagyösszegben fogadnék a kis cukijószág korántsem annyira jóindulatú, mint amilyennek kinéz, és hogy hőseink többszörösen is elátkozzák majd a napot, amikor megkötik vele ezt az ördögi alkut.

  Haiyoru! Nyaruani:
  Nagyon nem jött be. A poénok inkább kínosak, mint viccesek, és még Azathot sem tette tiszteletét hősünknél.

  Beelzebub:
  Az a baj, hogy az OVA húsz percébe ezerszer több baromságot zsúfoltak, mint a sorozat első részébe, de azért még így is kötelező.

  Onii-chan no Koto nanka Zenzen Suki Janain Dakara ne!!:
  Izé. A manga is eléggé ellaposodott mostanság, meg, ahogy a főhősnő is mondta, így hogy nem vérrokonok, már nem is vicces a dolog.

  • Sunyi Nyufi január 17, 2011 - 5:02 du. #

   Gosick: Vicy jó fej. Nem elkényeztetett, inkább csak nem tud semmit a világról, ami teljesen logikus.

   Madoka: Ez eléggé esélyes, főleg mivel a második részben a falon a feliratok a Faust-ból voltak 🙂

   Nyaruani: Nekem bejön, de csak mert 4 perces szvsz.

   Beelzebub: Így a második rész alapján tény, hogy kicsit lassúra vették a tempót, remélhetőleg begyorsul a cselekmény, mert szerintem akkor lesz igazán jó a történet, amikor már a másik suliban vannak 🙂

   Onii-chan Nanka: Én gyelőre elvagyok vele, mivel szvsz Nao még így is poén. Egynek jó sorozat.

 2. Vale január 18, 2011 - 3:48 du. #

  Az Oniichant fontolgatom, hogy ejtem, mert csak fáraszt, túl nyilvánvaló és nem érdekes.

  A Gosickből ha javasolhatok, nézzétek a Tokimeki feliratokat, mindenki dicséri 🙂

  A Yumekui meg nekem kötelező, a WoFnak fordítom is.

 3. Chaba-san január 19, 2011 - 1:35 du. #

  Nálam egyelőre a Yumekui Merry marad meg, de nagyjából eléggé kurvasok van most ami nézős nálam is 😀 Ráadásul a Level E-t nem terveztem megnézni de ezután az írás után abba is belekezdek 😀
  Azonban a Hourou Musuko-t valamiért mangában sem tudtam elkezdeni… Valahogy mindig visszariaszt ha egy mangánál/animénél azt látom, hogy Gender Bender. Mert ugyan néztem pár olyat ahol volt egy-egy mellékszereplő aki szeretett beöltözni a másik nem ruháiban, de az még úgy elfogadható, viszont nagyon megrémít a gondolat h minden részben a főszereplőkről ezt fogom látni… És ezért kérdezném, hogy tévedek-e ezzel a mangával/animével kapcsolatban, és megérné-e belenéznem egy kicsit (a mangába). Gondolkozok rajta mindig, mert amennyit látok belőle a rajzolata esélyesen tetszene a sorozatnak. Csak azért mégis, na…. 😀

  • Sunyi Nyufi január 19, 2011 - 1:50 du. #

   Na akkor a Hourou Musuko-ról, egy picit spoileresen, de nem nagyon:
   Ez sorozat nem olyan gender-bender, mint a legtöbb, ahol általában humorosan kezelik az egészet, és ez inkább szól a magunkra találásról és a nemi szerepekről.
   Itt alapvetően két főhős van Nitori Shuichi, egy fiatal fiú, aki egészen lányos, külsőre és személyiségre is. Ezen nem segít, hogy a nővére miatt egy ideig lányként nevelkedik. Shu szeret lány ruhákban járni, mivel mindenki azt mondja rá, hogy szép és aranyos úgy. Sokat nyom a latba, amikor ezt az a lány mondja, akibe szerelmes. (Bár tény, hogy néha úgy tűnik, mintha Shu-nak lennének homoszexuális hajlamai, ennek ellenére véleményem szerint hetero a srác.)
   És ott van még Takatsuki Yoshino, aki szeret fiú ruhákban járni, és alapvetően fiú akar lenne…vagy legalábbis ezt állítja. Ő igazából csak egy kamasz lány, aki fél attól, hogy a teste mennyit változik a saját akarata ellenére, és nem tudja, hogy ebben az “új testben” mennyire lesz majd képes önmaga maradni. Ez igazából egy eléggé gyakori probléma kamasz lányoknál, mivel mi lányok gyorsabban megyünk át drasztikusabb fizikai változásokon, mint a fiúk.

   De hgy visszatérjek az animére: ha néztél pl Aoi Hana-t, és tetszett ahogy reálisan kezelték benne a homoszexualitást és a szerelmet, akkor esélyesen ez is tetszeni fog.

   • Chaba-san január 19, 2011 - 3:16 du. #

    Sajnos azt sem láttam. Lehet nekikezdek majd valamikor ha lesz szabadidőm azért a mangának legalább.

 4. Nari január 27, 2011 - 3:08 du. #

  E! Valahogy a blogodra keveredtem, és örülök, hgy kb jól vagy! 🙂

  Láttam az unatkozós postot, és nézd meg a DeathSpank-et, ha még nem tetted, esetleg kiegészítővel.

  Jóccak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s